Nocna owsianka to pomysł na śniadanie dla zabieganych. Jak ją zrobić?

Dodano:
Owsianka Źródło: Shutterstock / Vladislav Noseek
Nocna owsianka to jedna z najlepszych owsianek. A jedna z jej zalet polega na tym, że wstajesz rano, a twoje śniadanie jest już gotowe.

Nocna owsianka to prosty sposób na to, aby budząc się rano, mieć już gotowe pożywne i zdrowe śniadanie. Robisz ją wieczorem, a cała magia dzieje się przez kolejne godziny.

Co to jest nocna owsianka?

Można powiedzieć, że to owsianka, która robi się sama – a potrzebuje na to nocy. Wystarczy, że wieczorem zalejesz płatki owsiane dowolnym płynem i odstawisz. Przez noc napęcznieją i staną się miękkie, a gotowa owsianka będzie idealnie kremowa. Nocną owsiankę można zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Jak zrobić nocną owsiankę?

Ile osób, tyle pomysłów na owsiankę, tak samo jest z tą nocną. Nie ma tu jednego przepisu, a wszystko zależy od twoich upodobań. Tak naprawdę są to dwa składniki: płatki owsiane i płyn. Można przyjąć, że na pół szklanki płatków owsianych potrzebujesz ok. 1 szklanki płynu. Czym zalać płatki? Tu jest pełna dowolność. Może to być woda, mleko (także roślinne), kefir, jogurt czy maślanka. W przypadku tych ostatnich należy trzymać owsiankę w lodówce. Jeśli wykorzystujesz wodę lub mleko, możesz zalać owsiankę także ciepłym płynem. Nocna owsianka potrzebuje 4-5 godzin, aby być gotowa.

Owsiankę na bazie wody czy mleka można rano podgrzać (także w mikrofalówce) i zjeść na ciepło. Do nocnej owsianki możesz dodać dowolne ulubione dodatki: miód, świeże owoce, suszone owoce, orzechy, nasiona. Ciekawą (i zdrową) opcją jest dodanie nasion chia, które również przez noc napęcznieją. Wówczas jednak należy zmniejszyć ilość płatków owsianych albo po prostu dodać więcej płyny, ponieważ nasiona również go wchłoną. Rada: dodatki możesz dołożyć do owsianki wieczorem, aby mieć rano gotowe i kompletne danie.

Nocną owsiankę możesz zjeść w domu, albo zabrać do pracy czy szkoły – w tym przypadku możesz ją od razu zrobić w pojemniku czy słoiku.

Przepis: Nocna owsianka z miodem

Gęsta i sycąca owsianka, którą można zjeść na zimno albo na ciepło.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
4 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki pyłku kwiatowego
  • 1 łyżeczka nasion chia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie owsiankiPodgrzej mleko – powinno być mocno ciepłe. Dodaj do niego miód i pyłek kwiatowy i dobrze wymieszaj. Do słoika wsyp płatki owsiane i nasiona chia. Zalej wszystko ciepłym mlekiem i odstaw na co najmniej 4 godziny. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta dla ciebie, dodaj więcej mleka lub wody. Rada: mleko migdałowe można zastąpić mlekiem krowim lub innym roślinnym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...