Kotlety mielone zawsze robię z przepisu mojej babci. Dwa składniki sprawiają, że mięso jest bardziej wyraziste w smaku
Tradycyjne kotlety mielone robię zgodnie z przepisem, który kiedyś dostałem od babci. Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiej i innych kuchni europejskich. Moja babcia pochodziła z Kresów Wschodnich, gdzie do mielonych dodawano nie tylko namoczoną w mleku bułkę kajzerkę, surową cebulę, sól i pieprz, ale także aromatyczny czosnek i majeranek. Te dwa składniki sprawiają, że kotlety mielone zyskują wyjątkowy smak.
Do przygotowania kotletów mielonych możesz użyć różnego rodzaju mielonej wieprzowiny np. łopatki, szynki, karkówki, a także innego mięsa. Ja robię kotlety mielone z szynki i karkówki w proporcji 1:1.
Przepis: Kotlety mielone
W tym przepisie na tradycyjne kotlety mielone oprócz startej na tarce o drobnych oczkach surowej cebuli ważny jest też dodatek utartego z solą czosnku i sporej ilości suszonego majeranku.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 250 g zmielonej karkówki
- 250 g zmielonej szynki
- 1 bułka kajzerka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy mięsnejMięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę oraz przyprawy. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obierz, drobno posiekaj i posyp szczyptą soli. Za pomocą czubka noża rozetrzyj czosnek z solą. Dodaj cebulę i czosnek do mielonego mięsa. Wyrób masę mięsną dłonią. Gotowe mięso mielone na kotlety powinno mieć jednolitą, zwartą konsystencję i być pulchne (dobrze napowietrzone).
- Panierowanie i smażenieGotową masę mięsną odstaw na kilka minut do lodówki, aby odpoczęła. W międzyczasie przygotuj dużą patelnię (najlepiej z grubym dnem) oraz talerz lub pojemnik na bułkę tartą. Z masy mięsnej uformuj niewielkie kotlety o podłużnym kształcie. Każdy kotlet obtocz w bułce tartej. Obtoczone w bułce tartej kotlety mielone smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, często przewracając na drugą stronę. Czas smażenia kotletów mielonych to 8-10 minut, ale wiele zależy m.in. od tego, z jakiej patelni korzystasz. Możesz dodatkowo zapiec usmażone kotlety mielone przez 5-10 minut w piekarniku (180 stopni, góra-dół, bez termoobiegu).
Kotlety mielone – propozycja podania
Tradycyjne kotlety mielone z patelni podawaj z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką. Do kotletów mielonych doskonale pasuje również jarzynka na ciepło np. marchewka z groszkiem, zasmażane buraczki oraz zasmażana kapusta.
Wskazówki przydatne podczas robienia kotletów mielonych
Jeżeli przygotowana ma mięsna, z której masz formować kotlety mielone, jest zbyt rzadka, to możesz dodać do niej 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. Do zbyt zbitego mięsa mielonego możesz dodać natomiast kilka łyżek gazowanej wody mineralnej
Kotlety mielone możesz także usmażyć na klarowanym maśle lub na smalcu. Jeżeli liczysz kalorie, wybierz chude mięso wieprzowe lub drobiowe (idealnie do przygotowania kotletów mielonych nadaje się mięso z udźca indyka) oraz odsącz gotowe kotlety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Aby ułatwić sobie formowanie idealnie gładkich kotletów, zwilż dłonie zimną wodą lub delikatnie natłuść je kilkoma kroplami oleju roślinnego.