Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku

Dodano:
Ciasto red velvet (red velvet cake) Źródło: Shutterstock / irina2511
Zachwyca i wyglądem i zaskakuje smakiem. Ciasto red velvet to amerykański klasyk. Ciasto, które chętnie serwują cukiernie i kawiarnie możesz przygotować w domu.

Oczywiście możesz zrobić ciasto red velvet tylko dla siebie. Ale przede wszystkim to ciasto z repertuaru z tych, które robi się na przyjęcia, na świąteczne stoły, dla gości. To ciasto, przy którym nie liczy się kalorii. Ciasto, które sprawi, że zbierzesz całe mnóstwo ochów i achów od zajadających się nim gości. Czerwony kolor ciasta sprawia, że jest przepiękną ozdobą stołu, a ci, którzy próbują go pierwszy raz – są przyjemnie zaskoczeni słonością kremu.

Red velvet cake – co to jest?

Aksamitne czerwone ciasto to jeden z najbardziej klasycznych, amerykańskich deserów. Choć nie ma jednej wersji dotyczącej pochodzenia ciasta red velvet – to przyjmuje się, że zaczęto je piec na początku XX wieku. Warto też pamiętać, że choć dziś intensywnie czerwony kolor ciasto zawdzięcza barwnikom, to ta najbardziej tradycyjna wersja była bardziej brązowa, a lekko czerwony odcień zawdzięczała... kakao. Jednak nie temu, które możemy kupić w większości europejskich sklepów (kakao holenderskiemu), ale kakao niealkalizowanemu, które ma kwaśny odczyn. Jeśli masz ambicję, aby upiec red velvet cake bez dodatku barwnika, kup surowe, niealkalizowane kakao.

Jak zrobić ciasto red velvet?

Przede wszystkim: trzymaj się przepisu, który krok po kroku wyjaśnia, jak zrobić ciasto. Kluczowe jest dokładne ubicie poszczególnych mas z dodatkiem masła. Zarówno ta na ciasto, jak i na krem muszą być puszyste i jasne. Dlatego masło do zrobienia zarówno kremu, jak i ciasta musi być w temperaturze pokojowej.

Jak uzyskać łady kolor ciasta red velvet cake? Postaw na barwnik dobrej jakości (ja używam barwnika w żelu). Pamiętaj również, że dodatek kakao nieco przyciemnia odcień ciasta. Można dać 1 łyżkę kakao, można też z niego zrezygnować, jednak tej opcji nie polecam – kakao jest tym, co buduje smak tradycyjnego red velvet cake.

W sieci znajdziesz wiele przepisów na ciasto red velet cake z kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Jest lżejszy, jednak to połączenie puszystego masła i lekko słonego serka śmietankowego sprawia, że red velvet cake jest tak wyjątkowe. Z innym kremem – choć wygląda podobnie, to już zdecydowanie nie to samo.

Ciasto red velvet najczęściej dekoruje się czerwonymi okruszkami, które robi się ze ścinek ciasta. Ale tu możesz puścić wodze fantazji: do ciasta będą pasowały również inne dodatki, takie jak świeże owoce albo listki mięty lub melisy.

RADA: Z tego przepisu możesz również zrobić muffinki red velvet. Wówczas ciasto przełóż do foremek na muffiny i po upieczeniu udekoruj kremem.

Przepis: Ciasto red velvet (red velvet cake)

Czerwono-białe ciasto z lekko słonym kremem to amerykański klasyk.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12

Składniki

Na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki drobnej bułki tartej

Na krem:

  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 600 g słonego serka typu philadelphia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta250 g miękkiego masła utrzyj, aż stanie się puszyste. Dodaj drobny cukier i dalej ucieraj, aż drobinki cukru całkiem się rozpuszczą. Masa ma być jasna i puszysta. Kolejno dodawaj jajka i nadal ucieraj. Przesiej mąkę, kakao, sodę i sól (to ważne: przesiewanie dodatkowo napowietrzy suche składniki). Dodaj suche składniki do utartego masy z jajek, cukru i masła i delikatnie wymieszaj. Do maślanki dodaj barwnik i dobrze wymieszaj. Dodaj maślankę z barwnikiem do reszty ciasta i delikatnie wymieszaj.
  2. Pieczenie ciastaPiekarnik rozgrzej do 160 st. Celsjusza. Tortownicę (najlepiej o średnicy 24 cm) wysmaruj łyżką masła i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto do foremki. Piecz ok. 50-60 minut – do miękkiego patyczka.
  3. Robienie kremuMiękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym (masło ma być puszyste i jasne). Dodaj serek i wszystko dokładnie zmiksuj. Włóż gotowy krem do lodówki.
  4. Przekładanie ciastaGotowe ciasto ostudź i przetnij w poprzek na dwa lub trzy blaty. Wierzch lekko zetnij nożem, dzięki temu ciasto będzie równe, a ty zyskasz resztki, które można wykorzystać do dekoracji. Resztki pokrusz i wysusz. Przełóż ciasto kremem, kremem wysmaruj również wierzch i boki. Gotowe ciasto udekoruj okruszkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...