Obłędnie chrupiące domowe chipsy. Dodatkowy plus? Są zdrowe i niskokaloryczne

Dodano:
Chipsy z nori i papieru ryżowego Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Domowe chipsy z glonów nori zrobisz dosłownie w 15 minut. Tyle wystarczy, żeby zrobić chrupiącą przekąskę, którą możesz zajadać się zupełnie bezkarnie.

Oglądam w sieci setki przepisów. Przy niektórych się zatrzymuję, inne zapisuję jako inspirację, a są takie, które – jeśli tylko mam w domu wszystkie składniki – natychmiast biegnę do kuchni robić. Tak było z tymi chipsami z glonów nori i papieru ryżowego. Jeśli lubisz charakterystyczny, morski smak glonów – jestem pewna, że zachwycisz się tą przekąską.

Jak zrobić chipsy z glonów nori?

Potrzebne są tylko dwa składniki: glony nori oraz papier ryżowy. Do tego woda do namoczenia papieru ryżowego i opcjonalnie odrobina soli (ja zajadam się tymi chipsami bez dodatku soli – uwielbiam smak glonów sam w sobie). Podczas cięcia, sklejone z papierem ryżowym glony są jeszcze lekko wilgotne. To nic – wszystko błyskawicznie wyschnie podczas pieczenia. Jeśli robię te chipsy tylko dla siebie, przygotowuję je zwykle tylko z jednego arkusza nori i jednego arkusza papieru ryżowego. Taka niewielka porcja jest dla mnie w sam raz jako drobna przekąska. RADA: lepiej nie robić zbyt dużo chipsów z glonów nori naraz, jeśli wchłoną wilgoć z powietrza, stracą całą chrupkość. Robi się je na tyle szybko, że jeśli będzie ci mało, błyskawicznie dorobisz kolejną porcję chrupiących kawałeczków.

Przepis: Domowe chipsy z glonów nori

Zdrowe chipsy z dwóch składników. Szybka i niskokaloryczna przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
25 w każdej porcji

Składniki

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 4 arkusze glonów nori
  • woda
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie glonów i papieru ryżowego
    Papier ryżowy zanurz na chwilę w wodzie. Mokry połóż na arkusz nori tak, aby oba płaty skleiły się ze sobą. Odstaw na około 10 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. Pieczenie chipsów
    Nori z papierem ryżowym potnij nożyczkami na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 4-5 minut. Podawaj od razu. Możesz przed podaniem doprawić odrobiną sol do smaku.

Szybki przepis na zdrowe chipsy od brytyjskiej blogerki

Przepis na zdrowe chipsy znalazłam na blogu Franceski, czyli Healthy Mum Way. Kobieta schudła w pół roku ponad 20 kilogramów i teraz dzieli się swoimi przepisami na zdrowe i niskokaloryczne posiłki. Francesca do swoich chipsów dodała jeszcze sezam, choć jak przyznała, większość ziarenek odpadła podczas pieczenia. Możesz śmiało poeksperymentować z własną wersją chipsów, także bawiąc się w wycinanie innych kształtów (np. można glony sklejone z papierem ryżowym pociąć na długie i cienkie paski).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...