Obłędnie chrupiące domowe chipsy. Dodatkowy plus? Są zdrowe i niskokaloryczne
Oglądam w sieci setki przepisów. Przy niektórych się zatrzymuję, inne zapisuję jako inspirację, a są takie, które – jeśli tylko mam w domu wszystkie składniki – natychmiast biegnę do kuchni robić. Tak było z tymi chipsami z glonów nori i papieru ryżowego. Jeśli lubisz charakterystyczny, morski smak glonów – jestem pewna, że zachwycisz się tą przekąską.
Jak zrobić chipsy z glonów nori?
Potrzebne są tylko dwa składniki: glony nori oraz papier ryżowy. Do tego woda do namoczenia papieru ryżowego i opcjonalnie odrobina soli (ja zajadam się tymi chipsami bez dodatku soli – uwielbiam smak glonów sam w sobie). Podczas cięcia, sklejone z papierem ryżowym glony są jeszcze lekko wilgotne. To nic – wszystko błyskawicznie wyschnie podczas pieczenia. Jeśli robię te chipsy tylko dla siebie, przygotowuję je zwykle tylko z jednego arkusza nori i jednego arkusza papieru ryżowego. Taka niewielka porcja jest dla mnie w sam raz jako drobna przekąska. RADA: lepiej nie robić zbyt dużo chipsów z glonów nori naraz, jeśli wchłoną wilgoć z powietrza, stracą całą chrupkość. Robi się je na tyle szybko, że jeśli będzie ci mało, błyskawicznie dorobisz kolejną porcję chrupiących kawałeczków.
Przepis: Domowe chipsy z glonów nori
Zdrowe chipsy z dwóch składników. Szybka i niskokaloryczna przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 25 w każdej porcji
Składniki
- 4 arkusze papieru ryżowego
- 4 arkusze glonów nori
- woda
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie glonów i papieru ryżowego
- Pieczenie chipsów
Szybki przepis na zdrowe chipsy od brytyjskiej blogerki
Przepis na zdrowe chipsy znalazłam na blogu Franceski, czyli Healthy Mum Way. Kobieta schudła w pół roku ponad 20 kilogramów i teraz dzieli się swoimi przepisami na zdrowe i niskokaloryczne posiłki. Francesca do swoich chipsów dodała jeszcze sezam, choć jak przyznała, większość ziarenek odpadła podczas pieczenia. Możesz śmiało poeksperymentować z własną wersją chipsów, także bawiąc się w wycinanie innych kształtów (np. można glony sklejone z papierem ryżowym pociąć na długie i cienkie paski).