Tiramisu bez jajek. Sprawdzony i prosty przepis
Przepis na klasyczne włoskie tiramisu wymaga użycia surowych jaj do zrobienia kremu. Szybciej i prościej (oraz bezpieczniej) jest zrobić tiramisu bez jajek. Deser według tego przepisu robię od lat. I mimo że tiramisu to kaloryczna bomba, zawsze znika u mnie błyskawicznie.
Tiramisu bez jajek – najważniejsze zasady
Tiramisu to – najprościej tłumacząc – biszkopty nasączone kawą z likierem amaretto i przełożone kremem na bazie serka mascarpone. Podłużne biszkopty do tiramisu kupisz w każdym markecie – zwykle są sprzedawane w paczkach po 200 lub 400 g. Te mniejsze zawierają najczęściej 24 ciasteczka. To wystarczy, aby zrobić deser, którym naje się 6 osób.
W wielu przepisach na tiramisu bez jajek na liście składników jest śmietanfix. Uważam, że nie ma potrzeby go używać dla stabilizacji kremu. Bez tego zawsze trzyma się dobrze i nie rozpływa. U mnie krem to tylko trzy składniki: serek mascarpone, śmietanka 36 proc. i cukier puder. Bardzo ważne jest jednak, aby składniki do kremu były dobrze schłodzone. To sprawi, że śmietana zyska idealną konsystencję i będzie naprawdę sztywna. Zawsze najpierw ubijam na sztywno śmietanę z cukrem (używam robota, ale może być też mikser z nakładką do ubijania), a dopiero później dodaję serek.
Do nasączania biszkoptów używa się kawy z likierem migdałowym (amaretto). Ale tu można sobie pozwolić na odstępstwo – ja na przykład, zamiast likieru migdałowego lubię dodać do kawy likier pomarańczowy. Sprawdzi się także likier orzechowy albo brandy. Nie przesadź jednak z ilością alkoholu: ma on dodać aromatu i charakteru deserowi, ale nie powinien zdominować smaku.
RADA: Jeśli deser mają jeść także dzieci, użyj kawy zbożowej z dodatkiem odrobiny aromatu migdałowego lub pomarańczowego.
Tiramisu przed podaniem posypuje się gorzkim kakao. Możesz także udekorować deser listkami świeżej mięty lub melisy. Możesz też wykorzystać świeże owoce (idealnie sprawdzą się soczyste maliny albo kwaśne czerwone porzeczki).
Przepis: Tiramisu bez jajek
Włoski klasyk w najprostszej wersji.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 3 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 388 w każdej porcji
Składniki
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 36 procent
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 ml mocnej kawy
- 50 ml likieru amaretto
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kawyPrzygotuj szklankę mocnej kawy i dodaj do niej 50 ml likieru. Odstaw do wystudzenia.
- Robienie kremuŚmietankę wymieszaj z cukrem pudrem i ubij na sztywno. Dodaj mascarpone i krótko ubijaj na gładką masę.
- Przekładanie ciastaKawę z alkoholem wlej do miseczki takiej, żeby łatwo było zanurzać biszkopty. Każdy z biszkoptów zanurzaj w płynie na ok. 3 sekundy. Połowę (12 sztuk) namoczonych biszkoptów ułóż w płaskim naczyniu (może być brytfanka lub szklane czy ceramiczne prostokątne naczynie). Wyłóż na ciastka połowę kremu, wyrównaj i połóż drugą część biszkoptów, namaczając wcześniej każdego. Wyłóż na biszkopty resztę kremu, wyrównaj.
- Chłodzenie ciastaTiramisu potrzebuje schłodzenia. Przykryj deser folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 3 godziny. Po wyjęciu obficie (przy pomocy sitka) oprósz gorzkim kakao.