Moja rodzina uwielbia te gołąbki. Ja również, bo są pyszne i mniej czasochłonne od tradycyjnych

Dodano:
Gołąbki bez zawijania Źródło: Shutterstock / vkuslandia
Tradycyjne gołąbki to pyszne danie, którego przygotowanie wymaga sporo czasu. Idealnym zamiennikiem tradycyjnych gołąbków są gołąbki bez zawijania. Gołąbki bez zawijania przypominają wyglądem kotlety mielone i są podawane z sosem pomidorowym. Jak przygotować szybkie gołąbki bez zawijania? Sprawdź.

Gołąbki bez zawijania (nazywane również leniwymi gołąbkami) są równie pyszne, jak tradycyjne gołąbki. Kocham ten przepis, bo wymaga dużo mnij pracy i czasu. Aby przygotować tradycyjne gołąbki, muszę sparzyć liście kapusty, zrobić farsz i zawinąć go w liście kapusty. A zanim podam rodzinie to tradycyjne danie kuchni polskiej, muszę jeszcze te klasyczne gołąbki ugotować lub upiec w piekarniku. To zajmuje sporo czasu. Dlatego dużo częściej sięgam po przepis na gołąbki bez zawijania. Danie to można przygotować w znacznie krótszym czasie, a jego smak nie różni się od tradycyjnej wersji. Polane sosem pomidorowym, doskonale smakują serwowane z ziemniakami oraz surówką.

Przepis: Gołąbki bez zawijania

Z przepisu przygotujesz około 20 pysznych gołąbków bez zawijania.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego
  • 800 g kapusty białej
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 800 ml passatty pomidorowej
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kapustyKapustę (zamiast białej kapusty można użyć włoskiej kapusty) zetrzeć na tarce lub drobno posiekać i zblanszować, a następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Zamiast tego posiekaną lub startą na tarce kapustę można także posolić, odstawić na kilkanaście minut i odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. Przygotowanie mięsaMięso mielone (np. mięso z łopatki wieprzowej, szynki, karkówki lub mięso wieprzowo-wołowego) przełożyć do miski, cebulę zetrzeć na tarce lub drobno pokroić (można cebulę delikatnie przesmażyć).
  3. Połączenie składnikówDo mięsa mielonego dodać jajka, kapustę, cebulę i surowy ryż. Doprawić solą, pieprzem, słodką mieloną papryką, majerankiem i czosnkiem, a następnie dokładnie wymieszać. Jeżeli masa wydaje się zbyt rzadka, to można dodać niewielką ilość bułki tartej lub kaszy manny.
  4. SmażenieZ powstałej masy uformować kotlety, następnie obtoczyć je w mące i smażyć na patelni do momentu aż się zarumienią. Gotowe kotlety przełożyć do brytfanki, niskiego rondla lub naczynia żaroodpornego (jeżeli będą duszone w piekarniku)
  5. DuszenieGołąbki bez zawijania podlać bulionem, dodać doprawioną solą, pieprzem odrobiną cukru passatę pomidorową (opcjonalnie 3 łyżki przecieru pomidorowego) i dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając lub zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50-60 minut. Przed podaniem sos można zabielić i zagęścić, dodając do niego śmietanę połączoną z maką.

Gołąbki bez zawijania można serwować na różne sposoby. Moja rodzina preferuje leniwe gołąbki z purée z ziemniaków. Ale równie dobrze smakują one z pieczonymi lub ugotowanymi w wodzie ziemniakami. Możesz również w powyższym przepisie zrezygnować z ryżu (wówczas nie dodawaj również bulionu) i podać następnie gołąbki właśnie z tym dodatkiem. Gołąbki bez zawijania doskonale smakują też z domowymi frytkami czy kaszą (np. bulgur lub gryczaną – białą lub prażoną).

Gołąbki bez zawijania – świetny pomysł na sycący i szybki obiad dla całej rodziny

Przepis na gołąbki bez zawijania jest odpowiedzią na potrzeby osób, które uwielbiają smak tradycyjnych gołąbków, ale nie mają czasu, aby często je przygotowywać. Gołąbki bez zawijania wymagają jedynie wymieszania wszystkich składników. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety, które podsmażamy i dusimy w sosie pomidorowym. Szybkie gołąbki pozwalają w krótkim czasie przygotować sycący obiad dla całej rodziny. Ich smak pokochają nawet osoby, które nie przepadają za tradycyjnymi gołąbkami.

Źródło:
Praca zbiorowa, Kuchnia polska, Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 1982

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...