Gotowanie kukurydzy jest proste. Jak długo gotować kukurydzę, aby była miękka i pyszna?
Im słodsza i świeższa kukurydza, tym mniej czasu zajmuje jej gotowanie. Dzieje się tak ze względu na wyższą wilgotność ziaren. Ogólnie słodka, świeża kukurydza nie musi gotować się dłużej niż 10–15 minut. Czynnikiem wpływającym na czas gotowania jest również postać kukurydzy. Gotowanie kukurydzy w łusce (tzw. kukurydzy w kolbie) może potrwać dłużej niż kukurydzy łuskanej.
Gotowanie kukurydzy w wodzie
Kukurydzę obierz z liści i znajdujących się na kolbie włosków. W garnku ugotuj wodę w dodatkiem łyżki cukru. Włóż kukurydzę do wrzątku, a następnie poczekaj do ponownego zagotowania się wody i odmierz 10 minut. Jeśli w garnku umieszczasz dużo kukurydzy, to wydłuż czas gotowania do 15 minut. Po tym czasie wyciągnij kolby (możesz użyć łyżki cedzakowej lub szczypiec), ułóż na talerzu, obłóż wiórkami masła i posól.
Rada: pamiętaj, by do wody nie dodawać soli, ponieważ przez to kukurydza stanie się twarda. Jeśli kolby kukurydzy nie mieszczą się w garnku, to możesz je przekroić.
Jak długo gotować kukurydzę?
Z reguły kukurydzę gotuje się przez 10-15 minut – licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Jeśli kolby są duże lub kukurydza jest bardzo dojrzała, to czas gotowania warto wydłużyć do 20 minut. Aby sprawdzić, czy kukurydza jest już ugotowana, możesz delikatnie nacisnąć ziarno. Jeśli jest miękkie, ale nadal sprężyste, to prawdopodobnie kukurydza jest już gotowa. Oczywiście najdokładniejszym sposobem sprawdzenia jest po prostu spróbowanie oderwanego od kolby ziarna kukurydzy.
Pamiętaj, że zbyt długie gotowanie kukurydzy może sprawić, że stanie się ona zbyt miękka i straci swoją charakterystyczną, chrupiącą i soczystą konsystencję.