To można zamrozić, a to włożyć w słoiki. Jak nie zmarnować jedzenia po świętach?
Nie lubisz marnować jedzenia? Przeczytaj nasz krótki poradnik. Jedzenie po świetach można bezpiecznie zamrozić, zamknąć w słoikach albo przekazać dalej. Warto jednak znać kilka zasad.
Mrożenie jedzenia po świętach
Mrożenie to jeden z najprostszych sposobów na przedłużenie życia świątecznych potraw. Kluczowe jest, by przeznaczone do zamrożenia jedzenie było świeże i przechowywane w lodówce.
Do mrożenia nadają się:
- mięsa pieczone i duszone – schab, karkówka, indyk, wołowina, najlepiej pokrojone w porcje,
- wędliny – zarówno w całości, jak i w plastrach, szczelnie zapakowane,
- bigos i kapusta z grzybami – świąteczne klasyki, które bardzo dobrze znoszą mrożenie,
- zupy – barszcz, grzybowa (bez dodatku śmietany),
- pierogi, uszka, kluski – najlepiej mrozić je rozłożone na tackach, a potem przesypać do woreczków,
- smażone ryby (najlepiej bez panierki),
- ciasta bez kremów i galaretek – makowiec, sernik, piernik, babka.
Nie należy mrozić: sałatek z majonezem, śledzi, karpia w galarecie, potraw z dużą ilością świeżych warzyw liściastych oraz deserów z bitą śmietaną. Każdy pojemnik warto opisać datą i zawartością. Większość potraw najlepiej spożyć w ciągu 2–3 miesięcy.
Pasteryzowanie jedzenia po świętach
Jeśli nie chcesz zajmować miejsca w zamrażarce, część potraw można zawekować. To dobry sposób na przechpwanie mięs czy zup.
Do słoików nadają się:
- mięsa w sosie,
- bigos i kapusta,
- wywary i zupy (bez makaronu i ziemniaków),
- smażone ryby (można je zapasteryzować w zalewie octowej).
Słoiki należy pasteryzować 20–40 minut, a w przypadku mięs nawet dwukrotnie. Przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu mogą przetrwać kilka tygodni, a czasem nawet kilka miesięcy.
Oddawanie jedzenia po świętach
Jeśli wiesz, że nie zdążysz zjeść wszystkiego, dobrym rozwiązaniem jest przekazanie jedzenia innym. W wielu miejscach funkcjonują inicjatywy, które umożliwiają bezpieczne dzielenie się nadmiarem jedzenia.
Gdzie można oddać jedzenie:
- jadłodzielnie – ogólnodostępne lodówki i półki, często przy domach kultury, kościołach lub fundacjach,
- banki żywności – przyjmują produkty o dłuższym terminie przydatności, czasem także domowe wypieki,
- fundacje i stowarzyszenia pomocowe – wspierające osoby w kryzysie bezdomności lub rodziny w trudnej sytuacji,
- schroniska i noclegownie – po wcześniejszym kontakcie i ustaleniu zasad,
- lokalne grupy sąsiedzkie i społecznościowe – np. w mediach społecznościowych.
Do oddania nadaje się jedzenie świeże, odpowiednio zapakowane i opisane. Najczęściej akceptowane są ciasta, pieczywo, owoce, zupy, dania jednogarnkowe oraz zapakowane porcje obiadowe.