Biorę cynamon i gałązkę pachnącego ziela. W kilka minut robię napar, który pobudza trawienie

Dodano:
Świąteczny napar na trawienie Źródło: Shutterstock / Igor Normann
Te prosty napar dobrze smakuje i świetnie pobudza trawienie. Jest doskonały na świąteczne przejedzenie.

Cynamon i aromatyczne zioła od dawna są wykorzystywane w naparach wspierających trawienie. Moja propozycja to połączenie laski cynamonu z gałązką rozmarynu. Razem dają prosty, intensywny w smaku napój, który rozgrzewa organizm i może przynieść ulgę po cięższym posiłku.

Jak działają cynamon i rozmaryn?

Cynamon działa rozgrzewająco, pobudza wydzielanie soków trawiennych i może ograniczać wzdęcia. Zawarte w nim olejki eteryczne wspierają pracę żołądka i jelit, a dodatkowo nadają naparowi naturalną słodycz bez potrzeby dosładzania.

Rozmaryn to zioło o wyraźnym, lekko żywicznym aromacie. Tradycyjnie stosuje się go przy problemach trawiennych, uczuciu ciężkości oraz spowolnionej perystaltyce jelit. Rozmaryn bywa też wykorzystywany jako naturalny środek wspomagający koncentrację i zmniejszający uczucie zmęczenia po jedzeniu.

Jak przygotować napar na trawienie z cynamonu i rozmarynu?

Do filiżanki lub kubka włóż 1 laskę cynamonu i 1 świeżą gałązkę rozmarynu. Zalej około 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Przykryj i parz 5–8 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do picia. Druga opcja: dodaj cynamon i rozmaryn do gorącej, świeżo zaparzonej herbaty.

Warto jednak pamiętać, że cynamon w większych ilościach nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, a rozmaryn może podnosić ciśnienie krwi. Przy chorobach przewlekłych i regularnym stosowaniu warto zachować umiar i traktować napar jako dodatek do zbilansowanej diety.

Jak podawać napar z cynamonu i rozmarynu?

Taki napój najlepiej pić po obfitym posiłku, przy uczuciu przejedzenia lub wychłodzenia organizmu. Może być elementem wieczornego rytuału. Do naparu można dodać ulubione dodatki smakowe: np. plasterki pomarańczy, cytryn, kulki żurawiny czy kawałki jabłka. Napój można delikatnie dosłodzić miodem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...