Które świąteczne ciasta nadają się do zamrażania? Tak skutecznie przedłużysz ich świeżość
Na Święta jest tyle pracy, że bez planowania i działania z wyprzedzeniem trudno się wyrobić. Jeśli chodzi o potrawy, część z nich staram się przygotować wcześniej i zamrozić. Tak też jest z niektórymi ciastami. Ten patent warto też wykorzystać po Świętach, gdy zostaną nam kawałki różnych ciast.
Które ciasta nadają się do zamrażania?
Mrożenie to jedna z najlepszych technik utrwalania żywności. Również, jeśli chodzi o ciasta. Większość z nich z powodzeniem można mrozić. Najlepiej do zamrażania nadają się zwarte ciasta, np.: piernik, keks, ciasto czekoladowe, a także strucla makowa. Zamrażanie dobrze też zniosą: szarlotka, miodownik, placek z makiem czy ciasto orzechowe. Można je przechowywać w zamrażarce do 2-3 miesięcy.
Do zamrażania lepiej zaś nie przeznaczać ciast z lukrem, polewą czekoladową, bezą, galaretką czy delikatnym kremem. Mrożenie może też pogorszyć walory serników, zwłaszcza tych o delikatnej strukturze.
Jak należy mrozić ciasta?
Do zamrożenia najlepiej przeznaczyć świeżo upieczone, ale całkowicie wystudzone ciasto. Im świeższe zamrozimy, takie też będzie po rozmrożeniu. Ciasta warto zamrażać pokrojone na porcje. Wtedy można będzie wyjąć z zamrażarki potrzebną ilość, bez konieczności rozmrażania całego wypieku.
Przeznaczone do zamrażania ciasto należy szczelnie owinąć folią spożywczą, a potem folią aluminiową. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest umieszczenie ciasta w pojemniku do zamrażania. Wtedy będziemy mieć pewność, że ciasto nie zostanie zgniecione. Należy zadbać o to, by w opakowaniu znajdowało się jak najmniej powietrza. Wtedy ciasto dłużej pozostanie świeże. Na opakowaniu trzeba napisać datę pakowania i rodzaj ciasta.
Jak rozmrażać ciasto?
Ciasto najlepiej jest rozmrażać w lodówce. To miejsce jest bezpieczne, bo ma stabilną temperaturę. Kawałek ciasta czy odpowiednią ilość porcji należy wyjąć z zamrażarki, umieścić na talerzu i włożyć do lodówki. W takich warunkach rozmrażanie trwa 6-12 godzin. Gdy po tym czasie ciasto nie jest jeszcze całkowicie rozmrożone, można je wyjąć z lodówki i pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. O wiele szybciej ciasto rozmrozi się w temperaturze pokojowej. Należy jednak rozmrażać je w opakowaniu i mieć pod kontrolą.
Niektóre ciasta, jak piernik czy ciasto drożdżowe, po rozmrożeniu można podgrzać w piekarniku (np. 10 minut w 120 st. C). W ten sposób ciasto odzyska przyjemną miękkość i będzie odpowiednio wilgotne. Nie jest dobrym pomysłem rozmrażanie ciasta w kuchence mikrofalowej, bo jest ono nierównomierne. Nie należy też ponownie zamrażać raz już rozmrożonego ciasta.