Myślałem, że deser z 3 składników nie może być dobry. Ten na Święta znika pierwszy

Dodano:
Mus czekoladowy Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Zapomnij o skomplikowanych ciastach. Ten deser to czysta magia: puszysty, intensywnie czekoladowy i znika ze stołu w okamgnieniu.

Pierwszy raz zrobiłem go, gdy na ostatnią chwilę dowiedziałem się o gościach. Byłem pewien, że deser z 3 składników nie może być dobry. Zaskoczyło mnie, jak coś tak prostego może smakować tak luksusowo. Teraz to mój świąteczny pewniak, gdy liczy się każda minuta, a efekt musi być powalający.

Jak zrobić szybki mus czekoladowy?

Cała tajemnica tego musu to jakość składników. Wystarczy dobra gorzka czekolada, schłodzona śmietanka 36% i odrobina cukru. Żadnych jajek, żadnej żelatyny. To właśnie ta prostota daje najlepszy, czysty smak czekolady.

Pierwsza ważna sprawa to rozpuszczanie czekolady. Robię to w kąpieli wodnej, bardzo powoli. Dzięki temu zachowuje gładkość i się nie zwarzy. Druga rzecz to łączenie składników. Ubitą na sztywno śmietanę dodaję do przestudzonej czekolady partiami, bardzo delikatnie mieszając szpatułką. Gwałtowne mieszanie zniszczyłoby puszystą strukturę.

Przepis: Błyskawiczny mus czekoladowy

Aksamitny i puszysty deser z trzech składników, który przygotujesz w kwadrans.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
471 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 400 ml śmietanki 36% (mocno schłodzonej)
  • 30 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Rozpuszczanie czekoladyCzekoladę połam na małe kawałki i umieść w metalowej lub szklanej misce. Rozpuść ją w kąpieli wodnej (na garnku z lekko gotującą się wodą), mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z garnka i odstaw do całkowitego wystudzenia. musi mieć temperaturę pokojową.
  2. Ubijanie śmietanyW międzyczasie mocno schłodzoną śmietankę przelej do misy miksera. Ubijaj na wysokich obrotach. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj cukier puder i ubijaj dalej, aż powstanie gęsty, sztywny krem.
  3. Łączenie składników i chłodzenieDo wystudzonej czekolady dodaj jedną dużą łyżkę ubitej śmietany i energicznie wymieszaj, żeby rozluźnić masę. Następnie dodawaj resztę śmietany partiami, mieszając już bardzo delikatnie szpatułką, tylko do połączenia składników. Gotowy mus przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Jak urozmaicić ten deser?

Ten mus jest pyszny sam w sobie, ale jego prostota aż prosi się o małe dodatki. Oto kilka moich sprawdzonych pomysłów na to, jak podać go w jeszcze ciekawszej odsłonie.

  • Dodaj kwaśne owoce – garść świeżych malin, wiśni z konfitury lub pestek granatu na wierzchu musu to strzał w dziesiątkę. Ich kwasowość fantastycznie przełamuje bogaty smak czekolady i dodaje całości lekkości oraz pięknego koloru.
  • Posyp czymś chrupiącym – tuż przed podaniem posyp mus grubo posiekanymi, prażonymi orzechami laskowymi, płatkami migdałów lub pokruszonymi pistacjami. Dodadzą wspaniałej tekstury i orzechowego aromatu, który świetnie komponuje się z czekoladą.
  • Wzbogać o korzenną nutę – do rozpuszczonej czekolady dodaj szczyptę cynamonu, kardamonu lub odrobinę chili. Te przyprawy wspaniale podkręcą smak czekolady i nadadzą deserowi głębokiego, zimowego charakteru.
  • Przełam smak solą – odrobina gruboziarnistej soli morskiej na wierzchu gotowego musu to zaskakujące, ale genialne połączenie. Słony akcent wydobywa głębię smaku czekolady i sprawia, że deser staje się mniej oczywisty i bardziej wyrafinowany.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...