Nie piekę już klasycznej strucli, tylko dużą blachę makowca. Wcale nie pęka i starcza na 30 porcji

Dodano:
Makowiec Źródło: Shutterstock / Marek M
Ciasto z makiem to już świąteczna klasyka. U mnie od kilku lat nie jest to już jednak typowa strucla, a ciasto upieczone na dużej blasze. Jest bardzo podzielne i nie stwarza problemów przy zawijaniu.

Na Święta Bożego Narodzenia piekę zwykle keks, piernik i makowiec. Ten ostatni nie jest jednak rolowany, a ma postać placka. Robi się go naprawdę prosto, a przy tym nie problemów z pękającym ciastem. Przetestujcie ten przepis, a też pewnie się nim zachwycicie.

Jak zrobić masę makową do makowca?

Jeśli chcecie samodzielnie przygotować masę makową do tego ciasta, podaję recepturę. 500 g suchego maku należy wypłukać, zalać gorącą wodą, a potem całość podgrzewać przez 10 minut. Po tym czasie mak należy odcedzić na sicie i przepuścić 2-krotnie przez maszynkę do mielenia mięsa z najdrobniejszą nakładką. W rondlu podgrzać 30 g masła, 50 g miodu i 80 g cukru. Do mieszanki dodać zmielony mak i bakalie, np. kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, migdały, żurawinę, rodzynki. Całość podgrzewać kilka minut, odstawić do wystygnięcia.

Jak zrobić szybki placek z makiem?

Ten szybki placek z makiem robię z ciasta drożdżowego i gotowej masy makowej. Ciasto zagniatam, odstawiam do wyrośnięcia, a potem dzielę na dwie części. Rozwałkowuję jedną i wykładam nią spód dużej blachy. Ciasto smaruję białkiem, wykładam na nie masę makową i równomiernie rozprowadzam. Przykrywam drugim blatem ciasta i całość odstawiam do lekkiego wyrośnięcia. Potem ciasto przykrywam papierem do pieczenia i kładę na nie drugą blachę. Piekę je pod lekkim obciążeniem, by się nie wybrzuszało, tylko było idealnie płaskie. Gdy ciasto lekko się zrumieni, usuwam blachę z papierem i dopiekam je, by było rumiane.

Przepis: Makowiec na dużą blachę

Ciasto drożdżowe przekładane makiem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 850 g gotowej masy makowej z puszki
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuPołowę mleka lekko podgrzej. Dodaj pokruszone drożdże, rozmieszaj je z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Zagniatanie ciastaMąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, jajka, pozostałe mleko podgrzane lekko z cukrem, wymieszaj, lekko wyrób. Dodaj stopione, letnie masło, dokładnie wyrób ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Formowanie ciastaDużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie równe części. Jedną rozwałkuj, wyłóż nią dno blachy. Masę makową wymieszaj z żółtkiem i ubitą pianą z białka. Wyłóż ją na ciasto, równomiernie rozprowadź. Resztę ciasta rozwałkuj na prostokątny placek, przykryj nim masę makową, lekko dociśnij.
  4. PieczenieCiasto odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Przykryj papierem do pieczenia, a potem drugą blachą. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Potem usuń blachę i papier i piecze ciasto jeszcze ok. 15 minut, aż będzie rumiane. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Jak udekorować placek z makiem?

Po upieczeniu i wystygnięciu placek z makiem warto udekorować. Doskonale będzie się prezentował polany lukrem i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub posiekanymi orzechami. Dobrze też będzie smakował polany polewą czekoladową. Można też jednak jedynie oprószyć go cukrem pudrem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...