Dodaj do sernika z makiem i zapomnij o suchym cieście. Znika, zanim zdąży ostygnąć
Przed Świętami cenimy sobie łatwe i szybkie ciasta – i taki właśnie jest ten seromakowiec. Idealnie wilgotna, aksamitna konsystencja z chrupiącymi ziarenkami to połączenie, które daje przyjemność przy każdym kęsie.
Jak zrobić seromakowiec z bananami?
By wypiek był kremowy i gładki, przyrządzam masę serową z dobrze zmielonego tłustego twarogu z dodatkiem śmietanki. Dorzucam zblendowany miąższ bananów, który wzbogaca jej smak i sprawia, że jest bardziej wilgotna i aksamitna. Jak przystało na sernik, nie może zabraknąć w nim rodzynek.
Maku do seromakowca nie namaczam, nie gotuję ani nie mielę. Zamiast tego zalewam kilka razy wrzątkiem i osączam. Napęczniałe ziarenka gotują się w cieście podczas pieczenia, a przy jedzeniu przyjemnie kontrastują z maślaną strukturą masy twarogowej.
Na to ciasto najlepiej pasuje forma o wymiarach 35 na 25 cm albo tortownica o średnicy 33 centymetrów. Ponieważ nie jest napowietrzone przez ubijanie jajek, ryzyko jego opadnięcia jest praktycznie zerowe. Mimo to najlepiej zostawić deser w piekarniku na 20-60 minut po wyłączeniu grzania i uchyleniu drzwiczek.
Przepis: Seromakowiec z bananami
Połączenie klasycznego sernika z makiem to idealny dodatek do świątecznej kawy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 5 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 352 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg tłustego twarogu
- 100 ml śmietany 30% tłuszczu
- 4 jajka
- 3 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 60 g budyniu waniliowego bez cukru (1 i 1/2 opakowania)
- 100 g drobnych jasnych rodzynek
- 60 g suchego maku
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Szykowanie dodatkówZalej rodzynki gorącą wodą i odstaw na 10-15 minut. Sparz mak 2-3 razy wrzątkiem, a następnie odsącz dobrze na sicie.
- Mieszanie masyZmiel twaróg 2-3 razy w maszynce do mięsa. Zblenduj banany z sokiem z cytryny i cukrem. Dodaj do twarogu wraz z roztrzepanymi jajkami i budyniem w proszku, po czym wymieszaj na gładką masę i połącz ze śmietaną.
- Pieczenie sernikaNastaw piekarnik na 170 stopni. Wysmaruj dno oraz boki formy masłem i obsyp mąką. Podziel masę serową na dwie części – 2/3 wymieszaj z rodzynkami i wyłóż dno formy, a resztę połącz z makiem i wyłóż na wierzch. Wyrównaj i piecz 65-75 minut, aż sernik się przyrumieni.
Sernik makowy z bananami – wskazówki
Wypiek wychodzi najlepiej, gdy składniki masy serowej są ogrzane do temperatury pokojowej. Jeśli chodzi o banany, powinny być dojrzałe, a nawet bardzo miękkie i z ciemnymi kropkami na skórce. Dodatek cytryny do miksowania pomaga zachować jasny kolor ich miąższu.
Jeśli ktoś lubi mniej słodki sernik makowy, może zmniejszyć ilość cukru w masie do około 70 gramów. Gdy natomiast ma być jasny, jeszcze bardziej delikatny i bez ryzyka pęknięć, warto upiec go w kąpieli wodnej. Formę trzeba wstawić do większej brytfanki i wypełnić wodą, by sięgała połowy wysokości. Ciasto piecze się w 150-160 stopniach przez 90-110 minut, aż będzie ścięte na brzegach. Środek może lekko pływać, ale utwardzi się przy chłodzeniu.