Kiedy nie mam czasu na pracochłonne ciasta, piernikowe bezy ratują święta. Przepis jest prosty
Bezy piernikowe to tylko trzy proste składniki i niewiele pracy. Efekt zachwyca, bo smakują rewelacyjnie i zawsze znikają z półmisków szybciej niż wymyślne i pracochłonne wypieki. Takie bezy warto zrobić też wtedy, jeśli po szykowaniu innych wypieków zostaną ci białka jaj (np. po cieście kruchym).
Jak zrobić bezy piernikowe?
Bezy piernikowe z tego przepisu to niewielkie beziki do schrupania na raz. Aby je zrobić, potrzebujesz jedynie białek jaj, cukru (zwykły kryształ) i przyprawy piernikowej. Tu warto zwrócić uwagę na skład takiej przyprawy: wybierz taką, która składa się z samych przypraw i jest bez domieszki mąki.
Jeśli masz w kuchni robota z końcówką do ubijania, zrobi większość pracy za ciebie. Po prostu wrzuć białka i cukier do misy i zapomnij o bezie na kolejne 10 minut: dobrze ubita powinna być błyszcząca i sztywna. Potem już tylko wystarczy przełożyć ją do rękawa cukierniczego lub worka ze ściętą końcówką i wyciskać niewielkie porcje. Oczywiście do wyciskania można też użyć ozdobnych tylek (ale nie jest to konieczne).
Inspiracja: bezy możesz również upiec w kształcie bankietowych minibez z wgłębieniem na krem. Przed podaniem wypełnij je kremem (np. na bazie śmietanki i mascarpone), udekoruj pierniczkami lub świeżymi owocami, np. mandarynkami.
Przepis: Bezy piernikowe
Pyszne beziki na święta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 29 w każdej porcji
Składniki
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
Sposób przygotowania
- Ubijanie bezyBiałka i cukier wrzuć do misy miksera lub robota. Ubijaj ok. 10 minut – beza powinna być gładka (bez grudek cukru) i lśniąca. Dodaj przyprawę piernikową i wymieszaj.
- Pieczenie bezikówBezę przełóż do worka. Wyciskaj na blachę wyłożoną papierem niewielkie bezy. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni. Piecz ok. 90-100 minut.
Jak udekorować beziki piernikowe?
Gotowe bezy są pyszne same w sobie, ale można je także udekorować. Polej je np. polewą czekoladową i ozdób świątecznymi posypkami czy posiekanymi orzechami. Bezy ułożone na półmiskach można także oprószyć cukrem pudrem albo odrobiną cynamonu.
Beziki są też doskonałe do dekoracji innych świątecznych deserów czy ciast. Udekoruj nimi świąteczne torty czy serniki. Wykorzystaj je do przygotowania oryginalnych deserów w szklankach.