Już nie kapusta z grzybami. Mam pięć farszów do wigilijnych pierogów, które zachwycają gości

Dodano:
Świąteczne pierogi Źródło: Shutterstock
Nudzi cię klasyka? A może po prostu chcesz zaskoczyć gości? Oto pięć pomysłów na farsz, które odmienią twoje świąteczne pierogi.

W moim domu rodzinnym pierogi z kapustą i grzybami to był absolutny obowiązek. Ale pamiętam, jak pewnego roku ciocia zrobiła drugą wersję, z soczewicą. Byłem sceptyczny, a okazało się, że są genialne. Od tamtej pory wiem, że wigilijne pierogi nie muszą mieć tylko jednego smaku.

Z czym zrobić pierogi na Wigilię?

Nie bój się eksperymentować! Wigilijne pierogi nie muszą smakować tak samo co roku. Farsz z soczewicy, wędzonej ryby, słodkich śliwek, kaszy gryczanej czy szpinaku to proste sposoby na odświeżenie tradycji i zaskoczenie gości nowym, pysznym smakiem. Wybierz swój ulubiony i ciesz się świętami

1. Z soczewicą i podsmażaną cebulką

To mój faworyt i genialna, wegetariańska alternatywa dla pierogów z mięsem. Ugotowana zielona lub brązowa soczewica, zmielona razem z dużą ilością powoli smażonej, słodkiej cebulki i doprawiona majerankiem, smakuje jak najlepszy pasztet. Farsz jest zwarty, sycący i ma głęboki, ziemisty smak.

2. Z wędzonym łososiem i twarogiem

To bardziej nowoczesna i elegancka propozycja. Drobno posiekany wędzony łosoś, wymieszany z dobrym, tłustym twarogiem i świeżym koperkiem. Słony, dymny smak ryby idealnie komponuje się z kremowym, delikatnym serem. To farsz, który na pewno zaskoczy gości.

3. Z suszonymi śliwkami i orzechami

Smak starej, polskiej kuchni. Miękkie, namoczone i posiekane suszone śliwki, wymieszane z grubo posiekanymi, prażonymi orzechami włoskimi i odrobiną cynamonu. Ten słodko-dymno-chrupiący farsz to kwintesencja świąt. Idealnie pasuje polany roztopionym masłem.

4. Z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Dla miłośników wyrazistych smaków. Ugotowana na sypko kasza gryczana, wymieszana z posiekanymi, ugotowanymi suszonymi grzybami i zeszkloną cebulką. Orzechowy smak kaszy i leśny aromat grzybów tworzą niezwykle aromatyczny i sycący farsz, który jest esencją polskiej zimy.

5. Ze szpinakiem i serem feta

Inspiracja kuchnią grecką. Dobrze odciśnięty z wody szpinak (świeży lub mrożony), połączony z pokruszonym serem feta i odrobiną czosnku. Słony, kremowy ser idealnie podbija smak szpinaku. To lekki, ale bardzo wyrazisty farsz, który będzie świetnym, zielonym akcentem na wigilijnym stole.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...