Polacy chętnie sięgają po tę rybę zamiast karpia. Ma mało ości i jest łatwa do zrobienia
Mowa o łososiu, który jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych obecnie ryb. Kupowany w formie filetów lub dzwonków, jest całkowicie bezproblemowy i łatwy w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się na wigilijny stół jako ryba zamiast karpia. Mięso łososia jest tłuste, soczyste i ma wyrazisty, charakterystyczny smak, który wiele osób uwielbia.
Czy łosoś jest zdrowszy od karpia?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ te ryby nieco różnią się od siebie, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Przede wszystkim łosoś jest bogaty w kwasy omega-3, witaminy z grupy B (B12, B3, B6, B1, B5), witaminy A, D, E. Łosoś jest też dobrym źródłem białka. Z kolei karp jest rybą cenioną przede wszystkim jako źródło fosforu, żelaza i cynku.
Jak przyrządzić łososia na Wigilię?
Łosoś daje wiele możliwości, aby przyrządzić z niego pyszne dania wigilijne. Łosia można smażyć, piec, przygotować go w galarecie, czy też zrobić z niego pasztet rybny – identycznie jak z karpia. Można postawić na mniej oczywiste smaki, wykorzystując nie tylko surową rybę, ale i wędzoną. Może to być:
- łosoś marynowany na zimno z koperkiem, cytryną i odrobiną miodu, podany w cienkich plastrach,
- łosoś pieczony w całości z masłem, cytryną i ziołami, serwowany na ciepło lub na zimno,
- terrina z łososia i twarogu lub serka śmietankowego z dodatkiem chrzanu,
- roladki z łososia wędzonego nadziewane pastą jajeczną albo serkiem i kaparami,
- łosoś w galarecie warzywnej z marchewką, groszkiem i natką pietruszki,
- tatar z łososia z cebulką, ogórkiem kiszonym i cytryną,
- pasztet z łososia pieczony z jajkami i bułką tartą, krojony w plastry,
- sałatka wigilijna z łososiem, ziemniakami, jajkiem i sosem jogurtowo-musztardowym.
Jeśli chcesz zupełnie uniknąć ości, wybierz wygodne do przygotowania filety. Warto jednak wiedzieć, że dzwonka łososia mają ości, które łatwo usunąć.