To najważniejszy, ale nie jedyny składnik wigilijnego pasztetu. Wszyscy chcą znać ten przepis
Suszone grzyby to aromatyczny produkt ceniony przez znawców kuchni i nas smakoszy. Stanowią znakomity dodatek do wielu potraw. Czasem wystarczy dorzucić 1-2 grzybki, by potrawa nabrała doskonałego smaku i aromatu. Do niektórych potraw trzeba ich użyć więcej, co niestety znacznie podnosi koszt. Dlatego 3 lata temu zmieniłam recepturę na wigilijny pasztet i teraz suszone grzyby stanowią tylko niezbędny dodatek.
Jak przygotować suszone grzyby na pasztet?
Na pasztet najlepsze są suszone borowiki, które mają jasny kolor. Jeśli jednak macie inne grzyby, też będzie pysznie, tylko pasztet będzie nieco ciemniejszy. Suszone grzyby najpierw trzeba oczywiście opłukać, a potem namoczyć w wodzie. Można je nawet zostawić w niej na całą noc, a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Wystarczy ok. 20 minut. Po tym czasie grzyby należy odcedzić, ale wywar koniecznie zachować. Grzyby po odsączeniu trzeba drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę i przesmażyć z cebulą.
Jak zrobić pasztet z suszonymi grzybami na Wigilię?
Najważniejszym składnikiem mojego pasztetu wigilijnego są suszone, leśne grzyby. Jednak dodaję do niego też inne składniki, dzięki czemu znacznie obniżam koszty. Tu bardzo ważne są pieczarki, które razem z suszonymi stanowią grzybową masę. Do pasztetu dodaję też sporo cebuli, namoczone i odciśnięte bułki oraz jajka, śmietanę i przyprawy. Grzyby podsmażam z cebulą, a potem łączę z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki i piekę. Już wtedy w kuchni unosi się nieziemski aromat.
Przepis: Pasztet wigilijny
Aromatyczny pasztet z dodatkiem suszonych grzybów
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 50 g suszonych grzybów
- 2 kajzerki
- 500 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 3 łyżki masła lub oleju
- 4 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie grzybówSuszone grzyby opłucz, namocz, ugotuj w tej samej wodzie. Dokładnie je odsącz, wywar zachowaj. Grzyby bardzo drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, bardzo drobno posiekaj.
- Podsmażanie składnikówW wywarze grzybowym namocz kajzerki, dokładnie je odciśnij. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj do niej suszone grzyby i pieczarki, całość przesmaż, odparuj nadmiar płynu. Dodaj bułki, chwilę przesmaż, przestudź.
- Łączenie składnikówMasę grzybowo-cebulową wymieszaj z żółtkami i śmietaną. Dopraw do smaku, połącz z ubitymi na sztywno białkami.
- PieczenieNiedużą keksówkę natłuść masłem, posyp tartą bułką. Przełóż do niej masę, wyrównaj. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C.
Co jeszcze warto dodać do wigilijnego pasztetu?
Do pasztetu grzybowego warto też dodać inne składniki. Doskonale sprawdzą się orzechy laskowe, które podkręcą smak potrawy i dodadzą jej ciekawszej struktury. Warto też sięgnąć po posiekaną natkę pietruszki oraz czosnek. Zamiast namoczonych i odciśniętych kajzerek do masy możecie dodać ugotowaną kaszę jaglaną lub płatki owsiane albo suchą kaszę mannę.