Zapomnij o zawijaniu. Ten lekki makowiec na święta nigdy nie pęka, zawsze się udaje i robię go bez wysiłku
Grudzień w mojej kuchni to czas intensywnych przygotowań, ale nie lubię dokładać sobie stresu skomplikowanymi wypiekami. Choć uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, w tym roku stawiam na makowy deser, który udaje się absolutnie każdemu. To idealny kompromis między tradycyjnym smakiem a nowoczesną wygodą.
Jak przygotować makowiec japoński
Sekretem tego wypieku są jabłka, które sprawiają, że ciasto pozostaje niesamowicie wilgotne i długo zachowuje świeżość. W swojej kuchni zawsze wybieram twarde odmiany i starannie odsączam je z soku, aby masa miała idealną konsystencję – to klucz do zwartego, ale delikatnego makowca, który nie kruszy się podczas krojenia.
Przepis: Makowiec japoński (makowiec bez zawijania)
Mój makowiec bez zawijania zachwyca wszystkich.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 364 w każdej porcji
Składniki
- 350 g zmielonego maku niebieskiego
- 100 g drobnego cukru
- 6 średnich jajek
- 2/3 kostki miękkiego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 kg twardych jabłek
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówOddziel żółtka od białek. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. 2/3 jabłek zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a 1/3 pokrój w małą kostkę. Starte na tarce jabłka odsącz z nadmiaru soku na sitku. Jeżeli są bardzo wilgotne, to odciśnij je w gazie lub lnianej ściereczce.
- UcieranieW dużej misce umieść żółtka, miękkie masło i cukier. Ucieraj, stopniowo zwiększając obroty miksera, aż cukier całkiem się rozpuści i powstanie puszysta, jasna masa.
- Ubijanie piany z białekDo białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, aż powstanie sztywna, śnieżnobiała piana.
- Łączenie składników ciastaW dużej misce wymieszaj zmielony mak ze startymi na tarce i pokrojonymi w kostkę jabłkami oraz ekstraktem waniliowym. Dodaj utarte z jajkami i cukrem masło. Wymieszaj mikserem na małych obrotach lub silikonową szpatułką. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w pozostałe składniki ciasta.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto na makowiec japoński przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wyrównaj wierzch łyżką. Piecz 50 minut lub do suchego patyczka. Gotowy makowiec bez zawijania pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź.
Jak zrobić najlepszy lukier do dekoracji makowca?
Choć makowiec naturalnie jest pełen smaku, to lśniący lukier nadaje mu ten ostateczny, świąteczny szlif. W mojej kuchni trzymam się sprawdzonej, klasycznej receptury, która zawsze się udaje. Do miseczki wsypuję 1 szklankę cukru pudru i stopniowo dodaję 2-3 łyżki soku z cytryny. To właśnie kwasowość cytrusów idealnie przełamuje słodycz maku i jabłek, tworząc harmonijną całość. Czasami dolewam też łyżeczkę wrzątku, aby masa była bardziej plastyczna. Całość energicznie ucieram łyżką, aż lukier stanie się idealnie gładki i śnieżnobiały. Po nałożeniu lukru na ciasto można przystąpić do dekoracji.
Czym jeszcze ozdobić makowiec bez zawijania?
Jeżeli masz ochotę na inną dekorację, ten makowiec doskonale smakuje również w towarzystwie:
- Polewy czekoladowej – rozpuść tabliczkę gorzkiej lub mlecznej czekolady w kąpieli wodnej z odrobiną śmietanki 30%.
- Bakaliowego wierzchu – zanim lukier lub czekolada zastygną, posyp ciasto kandyzowaną skórką pomarańczową, płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami włoskimi.
- Cukry pudru – oprószenie ciasta to wersja dla fanów minimalizmu.