To lekkostrawne mięso można podawać już niemowlętom. Za skład należy mu się złoty medal
Robiąc codzienne zakupy, rozglądamy się zwykle za wieprzowiną albo kurczakiem. To najpopularniejsze mięsa na naszych stołach. Wynika to z ich dużej dostępności, stosunkowo niskiej ceny i neutralnego smaku. Jeśli jednak chcecie zrobić sobie odmianę, chociażby przy okazji Świąt, to gorąco polecam cielęcinę. Mięso to wyróżnia się delikatnością i wysoką wartością odżywczą.
Wartość odżywcza cielęciny
Cielęcina to jedno z najdelikatniejszych mięs czerwonych. Jest cenione za wysoką wartość odżywczą i lekkostrawność. 100 g tego mięsa dostarcza tylko 100-110 kcal. To wynik niskiej zawartości tłuszczu – w 100 g jest go jedynie ok. 3 g. Dla porównania wieprzowina ma ok. 20 g tłuszczu. Cielęcina stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka oraz żelaza. Poza tym jest bogata w witaminy z grupy B, w cynk, fosfor i potas.
Dla kogo jest wskazana cielęcina?
Cielęcina ze względu na lekkostrawność i wysoką wartość odżywczą, uznawana jest za mięso dietetyczne. Świadczy o tym, chociażby fakt, że mięso to można wprowadzić do diety dziecka już po 6. miesiącu życia. Poza niemowlętami cielęcinę warto polecić osobom starszym, z wrażliwym układem pokarmowym, będącym na diecie lekkostrawnej, po zabiegach i w czasie rekonwalescencji. Mięso to jest też wskazane również przy anemii, dla osób z chorobami wątroby i trzustki, a także dla aktywnych fizycznie i dbających o sylwetkę.
Jak przyrządzać cielęcinę?
Cielęcina ze względu na niską zawartość tłuszczu i możliwość przesuszenia lubi delikatną obróbkę termiczną. Najlepiej nadaje się do duszenia, łagodnego pieczenia i krótkiego smażenia.
- Jeśli chodzi o duszenie i gotowanie, można z niej przyrządzać pulpety, potrawki i gulasze. Warto do nich dodać warzywa (np. marchew, seler) oraz zioła (np. tymianek, estragon, majeranek)
- By przygotować pieczeń cielęcą, najlepiej sięgnąć po sznycel, udziec czy łopatkę. Po obsmażeniu mięso należy piec w dość niskiej temperaturze, czyli do 170 st. C.
- Z cielęciny możecie też przygotować potrawy smażone, np. sznycle, medaliony. Nie należy smażyć ich zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.