Nie twaróg i nie ser z wiaderka. Seromakowiec cioci Heli robię inaczej i zawsze wychodzi idealny
Połączenie sernika z makowcem to świąteczny ideał. Dwa ciasta w jednym robi się łatwiej niż osobne wypieki. Seromakowiec w tym wygodnym wydaniu przyrządzam najszybciej i od razu na dwadzieścia porcji. Używam tych samych składników, co dawniej ciotka Helena, dzięki czemu deser smakuje idealnie.
Jak zrobić seromakowiec pomarańczowy?
Do jego przygotowania nie biorę białego sera z klinka ani twarogu z wiaderka. Zamiast nich kupuję serki homogenizowane o smaku waniliowym, dzięki którym ta warstwa ciasta ma apetyczny aromat i kolor. Masę serową przyrządzam na mące ziemniaczanej i ubitych białkach, dzięki czemu ma zwięzłą, ale lekką konsystencję.
Warstwę sernikową kładę na tej makowej, którą robię z gotowej masy. Zagęszczam ją jajkiem i małym dodatkiem kaszy manny. Spód to natomiast pokruszone herbatniki z masłem.
Na ten wypiek odpowiednia jest prostokątna blacha o boku długości 24 centymetrów lub tortownica o średnicy 26 cm. Powinny mieć 7-8 cm wysokości, by zmieściły się w niej wszystkie warstwy ciasta.
Deser o takiej masie piekę ponad godzinę, dokańczając w zmniejszonej temperaturze, by nie przypalił się z wierzchu. Na koniec dekoruję go sowicie kandyzowaną skórką pomarańczową i prostym lukrem cytrynowym.
Przepis: Seromakowiec pomarańczowy
Seromakowiec pomarańczowy z gotowej masy makowej na herbatnikach,
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 349 w każdej porcji
Składniki
Na warstwę serową:
- 1 kg serków homogenizowanych o smaku waniliowym
- 5 jajek
- 120 g masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki syropu ze skórki kandyzowanej
- 1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na warstwę makową:
- 850 g masy makowej (1 puszka)
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
Na resztę ciasta:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g miękkiego masła
- 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej z syropem
- 5 łyżek cukru
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Wykładanie spoduRozpuść masło i ostudź. Pokrusz herbatniki i połącz dokładnie z masłem. Wyłóż mieszankę na dno formy do pieczenia i dokładnie ugnieć. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Mieszanie warstwy makowejWyjmij masę z puszki, wrzuć jajko i kaszę mannę, połącz składniki i wyłóż masę na warstwę herbatników.
- Szykowanie warstwy serowejOddziel żółtka od białek i utrzyj z cukrem, dodając syrop, miękkie masło, serki, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Wyłóż na warstwę makową.
- Pieczenie seromakowcaWstaw formę do piekarnika. Piecz 70-80 minut, przy czym na ostatnie 10-20 minut zmniejsz temperaturę do 160 stopni. W tym czasie przygotuj lukier z cukru pudru i soku z cytryny. Po wyjęciu ciasta odczekaj 15-20 minut i rozłóż na wierzchu skórkę pomarańczową wraz z syropem. Skrop lukrem i odstaw do wystygnięcia.
Seromakowiec pomarańczowy – wskazówki
To ciasto można przygotować też w innej konfiguracji, niż podałam. W formie można ułożyć naprzemiennie więcej warstw sera i maku, a między nie dodać na przykład dżem lub konfitury z pomarańczy. Ponadto z wierzchu sera albo pomiędzy jego warstwy można wcisnąć dekoracyjne kleksy z masy makowej.
Gotową masę z puszki można wzbogacić o domowe bakalie, na przykład namoczone w wodzie rodzynki, posiekane miękkie figi czy suszone śliwki, a także rozdrobnione orzechy. Do opakowania produktu można dołożyć w sumie do 150 g bakalii, przy czym cały wypiek stanie się nieco wyższy.