Ta kawa jest smaczna, ale niekoniecznie zdrowa. Tym osobom zupełnie nie służy
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jest pita w różnych odsłonach: mocna, lekka, czarna, zabielana, słodzona, z aromatycznymi dodatkami. Jak się jednak okazuje, niektóre dodatki, choć świetnie smakują, nie zawsze służą zdrowiu. Dziś powiem wam, kto powinien darować sobie picie kawy zabielanej.
Czym można zabielić kawę?
Większość osób do zabielania kawy używa zwykłego mleka o różnej zawartości tłuszczu. Niektórzy sięgają też po śmietankę czy mleko skondensowane, które zawierają znacznie więcej tłuszczu i mają wyższą kaloryczność (zwłaszcza mleko skondensowane słodzone). Niektórzy sięgają zaś po klasyczne zabielacze dedykowane do kawy, np. śmietankę w płynie lub w proszku.
Kawa z mlekiem – komu służy, a komu nie?
Mleko dodajemy do kawy zwykle po to, by złagodzić jej smak. Jak się jednak okazuje, zabielona kawa ma swoje plusy, ale też minusy. Dla kogo kawa z mlekiem jest korzystna? Z pewnością dla osób z wrażliwym żołądkiem, bo mleko obniża kwasowość kawy i dzięki temu robi się łagodniejsza dla błony śluzowej. Mleko to też dobre rozwiązanie dla tych, którzy piją kawę na pusty żołądek. Dodatek ten daje nam też dłuższe uczucie sytości i dostarcza sporo energii, a także wapnia i białka.
Są jednak osoby, które powinny rezygnować z mlecznego dodatku do kawy. Z pewnością należą do nich osoby z refluksem, u których produkty mleczne mogą nasilać zgagę. Kawa z mlekiem to także nie najlepszy wybór dla osób z anemią, bo nabiał potrafi wiązać żelazo. Po ten dodatek nie powinny też sięgać osoby z nietolerancją laktozy (chyba że wybiorą mleko bez laktozy), bo mogą pojawiać się u nich wzdęcia i biegunki oraz osoby z alergią na białka mleka krowiego. Mleczna kawa nie jest też dobrym wyborem, dla tych, którzy chcą schudnąć, ponieważ mleko znacznie podbija kaloryczność napoju. U niektórych mleko może także nasilać trądzik i osłabiać pobudzające działanie kawy.
Co zamiast mleka do kawy?
Jeśli należycie do grupy osób, którym mleko w kawie nie służy, możecie zdecydować się na jego alternatywę. Tu doskonale spisują się napoje roślinne, np. owsiany, kokosowy, migdałowy. Doskonale łagodzą smak kawy, dodają jej kremowej konsystencji i aromatu.