Łatwiejsze niż pierniczki, a obłędnie smaczne. Te ciasteczka rządzą przez cały grudzień

Dodano:
Ciasteczka korzenne Źródło: Shutterstock / iuliia_n
Są delikatne, kruchutkie i pachną korzennymi przyprawami. Te ciasteczka robi się ekspresowo, a przepis to kilka składników.

Zapisz ten przepis od razu na później, bo gwarantujemy: będziesz do niego wracać. Te kruche ciasteczka są idealne nie tylko na święta, ale z nimi się kojarzą ze względu na korzenny aromat. Można je przygotować razem z dziećmi, wycinać dowolne kształty i potem dekorować. Takie ciasteczka to doskonała przegryzka na słodko do filiżanki kawy, pachnąca ozdoba świątecznego stołu, ale mogą być też smacznym upominkiem dla bliskiej osoby. W końcu zbliżają się Mikołajki.

Jak zrobić kruche ciasteczka korzenne?

Bazą tych ciasteczek jest zwykłe kruche ciasto. Tu jedna ważna uwaga: masło i żółtka powinny być schłodzone, bo kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego samo zagniatanie nie powinno być długie, aby ciasto nie ogrzewało się od ciepła dłoni. Po zagnieceniu należy je zawinąć w folię i włożyć jeszcze na ok. 30 do lodówki.

Jeśli należysz do osób, które krzywią się na myśl wałkowania zimnego i tym samym dość twardego ciasta kruchego, jest na to prosty patent: najpierw rozwałkuj ciasto (np. między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i w takiej formie, na płasko włóż do lodówki, aby się schłodziło. Wówczas wyciągasz już rozwałkowane ciasto gotowe do wykrawania kształtów.

Ciasteczka z tego przepisu są delikatne i kruchutkie, dlatego wybierając kształty foremek, stawiaj raczej na te małe i średniej wielkości.

Przepis: Ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka idealne na święta.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
326 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 400 g margaryny do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaZimną margarynę posiekaj z mąką. Dodaj cukier, żółtka i sprawnie zagnieć gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
  2. Pieczenie ciastaCiasto podziel na 2-3 części. Rozwałkuj, wykrawaj dowolne kształty, układaj na blasze i piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak udekorować kruche ciasteczka?

Kruche ciasteczka korzenne są pyszne same w sobie, ale to też ciasteczka, które doskonale nadają się do dekorowania. Można tu puścić wodze fantazji (zlećcie to zadanie dzieciom) i dekorować ciastka lukrem polewami czekoladowymi (można wykorzystać gotowe), bakaliami, kolorowymi posypkami, ale też makiem, sezamem czy ziarenkami dyni (sypkie produkty kładziemy na niezastygnięty lukier lub polewę).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...