W domu robię popcorn lepszy niż ten w kinie. Jedna miska nigdy nie wystarcza
Ostatnio byłem w kinie i prawie spadłem z krzesła, gdy zobaczyłem cenę popcornu w karmelu. Pomyślałem, że to jakiś żart. Postanowiłem, że sam spróbuję zrobić taki w domu. Bałem się karmelu, myślałem, że to trudne i na pewno go spalę. A okazało się to banalnie proste. Teraz każdy wieczór filmowy w domu to obowiązkowo wielka micha tego popcornu
Jak zrobić domowy popcorn w karmelu?
Po umieszczeniu cukru, masła i wody w garnku, najważniejsze jest, by... nic nie robić. Nie wolno mieszać łyżką! Mieszanie powoduje krystalizację cukru i zamiast gładkiego sosu wyjdzie nam piasek. Trzeba po prostu czekać, aż sam nabierze pięknego, bursztynowego koloru.
Kluczowy moment to dodanie sody oczyszczonej. Karmel gwałtownie się spieni i zwiększy swoją objętość, to normalne. Ta prosta reakcja chemiczna sprawia, że sos staje się lżejszy i bardziej napowietrzony. Dzięki temu idealnie otacza każde ziarenko popcornu, a po zastygnięciu jest cudownie chrupiący, a nie twardy jak kamień.
Jeśli chcesz podkręcić smak, na sam koniec możesz posypać gotowy, jeszcze ciepły popcorn grubą solą morską. Słony karmel to połączenie, które uzależnia i fantastycznie balansuje słodycz.
Przepis: Domowy popcorn w karmelu
Idealnie chrupiący popcorn na słodko.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 805 w każdej porcji
Składniki
- 100 g ziaren kukurydzy do popcornu
- 30 ml oleju rzepakowego
Na karmel:
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 50 ml wody
- 5 g sody oczyszczonej (1 płaska łyżeczka)
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie popcornuW dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wsyp ziarna kukurydzy, przykryj garnek i podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Gdy strzelanie ustanie, zdejmij z ognia i przesyp popcorn do dużej miski.
- Przygotowanie karmeluW rondelku umieść masło, cukier i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się rozpuści, a syrop nabierze złotobrązowego, bursztynowego koloru. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj sodę oraz sól i energicznie wymieszaj (uwaga, będzie się pienić!).
- Łączenie składnikówGorącym karmelem natychmiast polej uprażony popcorn. Szybko i bardzo dokładnie wymieszaj, aby karmel pokrył wszystkie ziarenka. Rozsyp popcorn na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Inne rodzaje popcornu, które zrobisz w podobny sposób
Gdy masz już bazę, czyli idealnie uprażony popcorn, możesz z nim zrobić cuda. Wystarczy zmienić polewę. Oto trzy proste pomysły.
- Popcorn na słono z parmezanem – idealna alternatywa dla chipsów. Gorący popcorn polej roztopionym masłem, a następnie posyp drobno startym parmezanem, solą i szczyptą słodkiej papryki. Ser pod wpływem ciepła idealnie oblepi popcorn, tworząc uzależniającą, słoną przekąskę.
- Popcorn w czekoladzie – prosty i genialny deser. Rozsyp gotowy popcorn na papierze do pieczenia. Rozpuść w kąpieli wodnej tabliczkę ulubionej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej) i polej nią popcorn cienkimi strużkami. Odstaw do zastygnięcia. Słodka czekolada i słony popcorn to połączenie idealne.
- Popcorn pikantny z wędzoną papryką – coś dla dorosłych. W małej miseczce wymieszaj roztopione masło z solą, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Taką mieszanką polej gorący popcorn i dokładnie wymieszaj. Aromat jest obłędny.