W domu robię popcorn lepszy niż ten w kinie. Jedna miska nigdy nie wystarcza

Dodano:
Karmelizowany popcorn Źródło: Shutterstock / Amarita
Ceny popcornu w kinach są astronomiczne i często droższe od samego biletu na seans. Teraz możesz zrobić popcorn w domu i nie przepłacać.

Ostatnio byłem w kinie i prawie spadłem z krzesła, gdy zobaczyłem cenę popcornu w karmelu. Pomyślałem, że to jakiś żart. Postanowiłem, że sam spróbuję zrobić taki w domu. Bałem się karmelu, myślałem, że to trudne i na pewno go spalę. A okazało się to banalnie proste. Teraz każdy wieczór filmowy w domu to obowiązkowo wielka micha tego popcornu

Jak zrobić domowy popcorn w karmelu?

Po umieszczeniu cukru, masła i wody w garnku, najważniejsze jest, by... nic nie robić. Nie wolno mieszać łyżką! Mieszanie powoduje krystalizację cukru i zamiast gładkiego sosu wyjdzie nam piasek. Trzeba po prostu czekać, aż sam nabierze pięknego, bursztynowego koloru.

Kluczowy moment to dodanie sody oczyszczonej. Karmel gwałtownie się spieni i zwiększy swoją objętość, to normalne. Ta prosta reakcja chemiczna sprawia, że sos staje się lżejszy i bardziej napowietrzony. Dzięki temu idealnie otacza każde ziarenko popcornu, a po zastygnięciu jest cudownie chrupiący, a nie twardy jak kamień.

Jeśli chcesz podkręcić smak, na sam koniec możesz posypać gotowy, jeszcze ciepły popcorn grubą solą morską. Słony karmel to połączenie, które uzależnia i fantastycznie balansuje słodycz.

Przepis: Domowy popcorn w karmelu

Idealnie chrupiący popcorn na słodko.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
805 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g ziaren kukurydzy do popcornu
  • 30 ml oleju rzepakowego

Na karmel:

  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 ml wody
  • 5 g sody oczyszczonej (1 płaska łyżeczka)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie popcornuW dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wsyp ziarna kukurydzy, przykryj garnek i podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Gdy strzelanie ustanie, zdejmij z ognia i przesyp popcorn do dużej miski.
  2. Przygotowanie karmeluW rondelku umieść masło, cukier i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się rozpuści, a syrop nabierze złotobrązowego, bursztynowego koloru. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj sodę oraz sól i energicznie wymieszaj (uwaga, będzie się pienić!).
  3. Łączenie składnikówGorącym karmelem natychmiast polej uprażony popcorn. Szybko i bardzo dokładnie wymieszaj, aby karmel pokrył wszystkie ziarenka. Rozsyp popcorn na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Inne rodzaje popcornu, które zrobisz w podobny sposób

Gdy masz już bazę, czyli idealnie uprażony popcorn, możesz z nim zrobić cuda. Wystarczy zmienić polewę. Oto trzy proste pomysły.

  • Popcorn na słono z parmezanem – idealna alternatywa dla chipsów. Gorący popcorn polej roztopionym masłem, a następnie posyp drobno startym parmezanem, solą i szczyptą słodkiej papryki. Ser pod wpływem ciepła idealnie oblepi popcorn, tworząc uzależniającą, słoną przekąskę.
  • Popcorn w czekoladzie – prosty i genialny deser. Rozsyp gotowy popcorn na papierze do pieczenia. Rozpuść w kąpieli wodnej tabliczkę ulubionej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej) i polej nią popcorn cienkimi strużkami. Odstaw do zastygnięcia. Słodka czekolada i słony popcorn to połączenie idealne.
  • Popcorn pikantny z wędzoną papryką – coś dla dorosłych. W małej miseczce wymieszaj roztopione masło z solą, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Taką mieszanką polej gorący popcorn i dokładnie wymieszaj. Aromat jest obłędny.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...