Ten kremowy deser bez pieczenia robię wieczorem, rano jest idealny. Na andrzejkach znika w chwilę

Dodano:
Domowe tiramisu Źródło: Shutterstock / Juraj Rasla
Kremowy, kawowy i gotowy bez pieczenia. To deser, który robię wieczorem, a następnego dnia jest idealny i zbiera wszystkie komplementy.

Kiedyś myślałem, że prawdziwe tiramisu to skomplikowana sztuka. Aż pewnego wieczoru, na szybko przed imprezą, którą planowałem następnego dnia, połączyłem kilka składników. Zaskoczyło mnie, że deser z gotowych biszkoptów może być tak kremowy. Przygotowuję go, kiedy potrzebuję czegoś efektownego na stole. Idealnie sprawdza się na Andrzejki, a kiedy widzę, że wszystko znika, wprowadzam zmiany i ponownie podaję go na święta. O tym więcej na końcu.

Jak zrobić deser bez pieczenia?

Klasyczne tiramisu jest doskonałe, ale jego bazę można łatwo modyfikować, tworząc nowe i zaskakujące wersje. Oto cztery proste pomysły. Każdy z nich urozmaica ten deser i świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole.

Sekret tego deseru tkwi w idealnie puszystym, ale stabilnym kremie oraz sposobie nasączania biszkoptów. Prawdziwy, włoski krem bazuje na surowych jajkach, które nadają mu lekkości. Kluczowe jest idealne utarcie żółtek z cukrem na puszysty, jasny kogel-mogiel, a następnie delikatne połączenie ich z mascarpone. Osobno ubite na sztywno białka, wmieszane na samym końcu, napowietrzają masę, tworząc aksamitną chmurkę.

Druga najważniejsza sprawa to kawa. Musi być mocna, dobrej jakości i całkowicie wystudzona. Biszkopty zanurzamy w niej dosłownie na sekundę z każdej strony. To nie ma być kąpiel, a błyskawiczne nasączenie. Zbyt długie moczenie zamieni je w nieapetyczną papkę. I ostatnia zasada, której nie wolno łamać: czas. Tiramisu musi spędzić w lodówce całą noc. To wtedy biszkopty idealnie miękną, a smaki kawy, likieru i kremu łączą się w jedną, harmonijną całość.

Przepis: Klasyczne tiramisu

Klasyczny włoski deser bez pieczenia, idealny do przygotowania dzień wcześniej.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
457 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 300 ml mocnego, wystudzonego espresso
  • 50 ml likieru Amaretto (lub kawowego)
  • 200 g podłużnych biszkoptów (savoiardi)
  • 30 g gorzkiego kakao do oprószenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremuOddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj serek mascarpone, cały czas miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. W osobnej, czystej misce ubij białka na sztywną pianę.
  2. Łączenie składnikówUbitą pianę z białek dodaj do masy z mascarpone w dwóch partiach, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia składników.
  3. Składanie deseruWystudzone espresso wymieszaj z likierem. Każdy biszkopt zanurzaj błyskawicznie w kawie i układaj ciasno na dnie naczynia (ok. 20x20 cm). Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę kremu. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów i przykryj ją resztą kremu. Wstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem oprósz obficie gorzkim kakao.

Jak urozmaicić tiramisu?

  • Wersja owocowa z malinami – zamiast kawy, nasącz biszkopty w musie ze świeżych lub mrożonych malin (z odrobiną cukru). Między warstwy kremu i biszkoptów dodaj całe owoce. Ich intensywna kwasowość to fantastyczny kontrast dla słodkiego kremu, a deser zyskuje piękny, rubinowy kolor i orzeźwiający charakter.
  • Wersja cytrynowa (Limoncello Tiramisu) – kawę i kakao zastąp smakami południa Włoch. Biszkopty nasącz w syropie z wody, cukru i soku z cytryny z dodatkiem likieru Limoncello. Do kremu dodaj startą skórkę z cytryny.
  • Wersja czekoladowa – dla prawdziwych miłośników czekolady. Do gotowego kremu mascarpone wmieszaj 100 g rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady. Wierzch deseru, zamiast kakao, posyp startą czekoladą.
  • Wersja z solonym karmelem – to nowoczesne i uzależniające połączenie. Między warstwy kremu i biszkoptów wylej cienką warstwę domowego lub gotowego sosu z solonego karmelu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...