Robię je jesienią i znika do ostatniego okruszka. Intensywnie czekoladowe ciasto z polewą to hit nie tylko na Andrzejki

Dodano:
Ciasto czekoladowe z polewą Źródło: Shutterstock / Erhan Inga
Intensywnie czekoladowe, wilgotne i z genialną polewą kawową. Idealne na chłodne wieczory i spotkania ze znajomymi.

Pierwszy raz spróbowałem go na imprezie andrzejkowej u znajomych. Połączenie gorzkiej czekolady z kawą wydawało mi się zbyt intensywne. A jednak! Ta głębia smaku totalnie mnie zaskoczyła. Teraz to mój popisowy deser na jesień, który z łatwością modyfikuję, by stał się gwiazdą świątecznego stołu.

Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe?

Sekret puszystości tego ciasta tkwi w ubitych na sztywno białkach. To stary, niezawodny sposób mojej mamy na lekkie i napowietrzone wypieki. Dzięki temu ciasto pięknie rośnie, jest delikatne i sprężyste. Dodatek maślanki sprawia, że jest jednocześnie cudownie wilgotne.

Kluczowe jest, by pianę z białek wmieszać do ciasta na samym końcu, bardzo delikatnie, za pomocą szpatułki. Chodzi o to, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, które napowietrzają masę. To one odpowiadają za lekkość i puszystość. Polewa kawowa to kropka nad i jej lekka goryczka idealnie przełamuje słodycz ciasta.

Przepis: Ciasto czekoladowe z polewą kawową

Intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto, idealne na każdą okazję.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
311 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml maślanki

Na polewę i dekoracje:

  • 150 g cukru pudru
  • 45 ml mocnego, gorącego espresso
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaPiekarnik rozgrzej do 180°C. Keksówkę wyłóż papierem. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Oddziel białka od żółtek.
  2. Łączenie składnikówDo suchych składników dodaj żółtka, olej i maślankę. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia. W osobnej, czystej misce ubij białka na sztywną pianę.
  3. PieczenieUbitą pianę dodaj do masy czekoladowej w dwóch partiach, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelej do formy i piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka. Całkowicie wystudź.
  4. Przygotowanie polewyCukier puder utrzyj z gorącym espresso na gładką, gęstą polewę. Polej nią wystudzone ciasto. Czekoladę posiekaj na grube kawałki i posyp nią wierzch, zanim polewa zastygnie.

Jak podrasować takie ciasto na święta?

To ciasto to idealna baza do świątecznych eksperymentów. Kilka prostych modyfikacji zamieni je w prawdziwy bożonarodzeniowy hit.

  • Dodaj przyprawy korzenne – to najprostszy sposób na świąteczny klimat. Dodaj do suchych składników dwie łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika. Jej ciepły, korzenny aromat idealnie połączy się z czekoladą i kawą, tworząc ciasto o głębokim, świątecznym smaku.
  • Przełóż je powidłami – po upieczeniu i wystudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty. Przełóż je grubą warstwą gęstych, kwaśnych powideł śliwkowych. Ten prosty zabieg doda ciastu dodatkowej wilgoci i szlachetnego, owocowego smaku, który fantastycznie pasuje do czekolady.
  • Zmień polewę na pomarańczową – zamiast espresso, do cukru pudru dodaj świeżo wyciśnięty, gorący sok z pomarańczy i odrobinę startej skórki. Połączenie czekolady i pomarańczy to absolutna klasyka, która zawsze kojarzy się ze świętami.
  • Udekoruj bakaliami – zamiast kawałków czekolady, udekoruj wierzch ciasta kandyzowaną skórką pomarańczową, połówkami orzechów włoskich lub płatkami migdałów. Będzie nie tylko smaczniej, ale też zyska piękny, świąteczny wygląd.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...