W chłodne dni robię Stefankę babci Gieni. Ten obłędny krem poprawia humor lepiej niż czekolada

Dodano:
Stefanka z polewą czekoladową Źródło: Magdalena Kmita-Kulesza
Zapraszam na kremową i aromatyczną Stefankę, którą robię z przepisu babci Gieni. Poznaj najprostszy przepis na to kultowe ciasto z kremem z kaszy manny, które zawsze wychodzi.

Jesień to czas, kiedy częściej szukam w kuchni smaków z mojego dzieciństwa. Kiedy za oknem jest zimno i szaro, nic tak nie poprawia nastroju jak rodzinny, sprawdzony przepis na coś słodkiego. W mojej rodzinie na jesienną chandrę bezkonkurencyjna jest stefanka. To właśnie to ciasto przypomina mi weekendy u babci Gieni, która zawsze piekła je do kawy.

Jak przygotować klasyczną Stefankę z kremem z kaszy manny

Stefanka jest ciastem, które wymaga cierpliwości – szczególnie jeśli chodzi o masę. Sekretem puszystego, maślanego kremu jest idealna temperatura. Ostudzoną kaszę mannę trzeba dodawać do utartego masła bardzo powoli, stopniowo, a oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tylko wtedy masa się nie zwarzy, a Stefanka będzie rozpływała się w ustach.

Przepis: Stefanka

Pyszne ciasto z kremem idealne na rodzinne spotkania.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
411 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 220 g cukru
  • 200 g masła
  • ½ cytryny

Na polewę:

  • 1i ½ łyżki wody
  • 110 g cukru
  • 50 g masła
  • 4 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaDo dużej miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Połącz je z cukrem. Dodaj jajka, miód i posiekane masło. Szybko wyrób ciasto.
  2. Pieczenie blatów do stefankiMasę podziel na 4 części. Każdą z porcji rozwałkuj na papierze do pieczenia, a potem wraz z arkuszem przenieś do formy o wymiarach 34 cm x 24 cm. Nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor (10-20 minut). Studź poza formą, by nie zawilgotniały.
  3. Robienie kremuKaszę mannę ugotuj w mleku. Masło utrzyj na puch z cukrem. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj ostudzoną kaszę. Pod koniec wlej sok wyciśnięty z cytryny.
  4. Składanie stefankiWeź 1 blat. Posmaruj go 1/3 porcji kremu. Przykryj kolejnym plackiem i delikatnie go dociśnij. Powtórz z pozostałym upieczonym ciastem, wykorzystując krem do końca. Złożone ciasto dobrze dociśnij np. stolnicą obciążoną garnkiem z wodą.
  5. Dekorowanie stefankiSkładniki na polewę umieść w garnku. Podgrzej je i połącz. Gdy uzyskasz gładką masę, lekko ją przestudź, a następnie polej nią stefankę. Odstaw deser do czasu zastygnięcia polewy.

Z czym podać Stefankę? Idealne dodatki

Tradycyjna stefanka jest tak bogata w smaku, że nie potrzebuje wielu dodatków. Najlepiej smakuje podana do filiżanki mocnej, gorącej kawy. Jeśli chcesz wzbogacić jej smak, podaj ją ze świeżymi lub sezonowymi owocami. Jesienią świetnie pasują konfitury z czarnej porzeczki lub wiśni, które przełamią słodycz kremu i czekolady na wierzchu. Polewę czekoladową możesz dodatkowo udekorować posiekanymi i lekko uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub płatkami migdałami – idealnie podkreślą maślany smak.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...