Aromatyczne, wilgotne, chrupiące. To ciasto łączy w sobie same najlepsze cechy

Dodano:
Ciasto z jabłkami i orzechami Źródło: Shutterstock / MShev
Szukacie pomysłu na weekendowe ciasto? To jest jednym z najlepszych. Łączy bowiem w sobie, to co w ciastach cenię najbardziej. Jest bowiem aromatyczne i wilgotne, w środku skrywa też zdrowy, chrupiący dodatek.

Na weekend zawsze staram się przygotować jakieś ciasto. Najlepiej smaczne i proste. Takie, które zrobię raz-dwa, a cała rodzina będzie na nie miała ochotę. Ten aromatyczny wypiek sprawdza się doskonale. Na dodatek robi się go z tanich i niewyszukanych składników. Może się skusicie?

Najistotniejsze składniki wilgotnego ciasta

To wilgotne, aromatyczne ciasto nie smakowałoby tak doskonale, gdyby nie parę składników. Przyjemną wilgotność zawdzięcza dodatkowi jabłek. Owoce obieram, kroję w kostkę i wrzucam do masy. Podobnie zresztą, jak orzechy włoskie. Te z kolei wprowadzają element chrupiący, co też uatrakcyjnia smak ciasta. Aromat wypieku podkręcam zaś mielonym cynamonem. Doskonale komponuje się z jabłkami i orzechami i nadaje ciastu apetyczną, karmelową barwę.

Jak zrobić wilgotne, aromatyczne ciasto weekendowe?

To aromatyczne, wilgotne ciasto weekendowe zwane jest też plackiem amerykańskim. Placek jednak kojarzy się z wypiekiem przygotowanym w płaskiej, prostokątnej formie. Ja zaś piekę to ciasto zazwyczaj w keksówce, bo wolę, gdy jest wyższe i krojone w plastry.

Ciasto przygotowuje się na zasadzie ciasta ucieranego. Czyli najpierw trzeba zmiksować jajka z cukrem, a potem połączyć je z pozostałymi składnikami. Wśród nich jest olej, który zwiększa wilgotność ciasta i przedłuża jego świeżość. Na koniec masę mieszam z kawałkami jabłek i orzechów i przelewam do formy.

Przepis: Wilgotne ciasto weekendowe

Ciasto ucierane z dodatkiem jabłek, orzechów i cynamonu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatki:

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówJabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w sporą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Orzechy włoskie przebierz, grubo posiekaj.
  2. Miksowanie składnikówW jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli. W drugiej zmiksuj na puszystą masę jajka z cukrem. Połącz je z olejem i ekstraktem waniliowym, a potem dodaj suche składniki i całość krótko wymieszaj. Na końcu ciasto połącz z orzechami i jabłkami.
  3. PieczeniePrzelej ciasto do wyłożonej papierem, podłużnej formy. Piecz ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza. Pod koniec sprawdź patyczkiem, czy jest już dopieczone. Po przestudzeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.

Wilgotne ciasto weekendowe – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, którymi warto się kierować, przyrządzając to weekendowe ciasto.

  • Jeśli chcecie, by ciasto miało jeszcze bardziej wyrazisty smak i kolor, możecie dodać do niego łyżkę ciemnego kakao.
  • Oprócz jabłek i orzechów do tego wypieku warto dołożyć rodzynki, suszoną żurawinę albo pokrojone, suszone morele.
  • Po wypieku ciasto można oprószyć cukrem pudrem, posmarować lukrem lub polewą czekoladową.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...