Nie kupuj już rogali marcińskich. Te domowe rogaliki wygrywają lekkością
Rogal marciński, czyli rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany z okazji dnia świętego Marcina (czyli 11 listopada) zna cała Polska. Ten wywodzący się z Poznania przysmak, choć smakuje niepowtarzalnie, dla wielu osób jest zbyt ciężki (fani rogali marcińskich śmieją się, że można takiego rogala zjeść zamiast obiadu). Dlatego my dziś proponujemy alternatywę: lekkie, kruche rogaliki z makiem, które bez trudu zrobisz w domu z prostych składników. I od razu rada: zapisz ten przepis, bo przyda się także na Boże Narodzenie. Te rogaliki doskonale wpisują się także w klimat świąt.
Jak zrobić rogaliki z makiem?
Zrobienie ciasta na rogaliki jest bardzo łatwe. Szybko się je zagniata, ale ważne jest, aby potem przez 30 minut ciasto schłodzić. To ciasto z dodatkiem drożdży, ale nie musi ono wyrastać jak większość drożdżowych ciast. Gotowe rogaliki dzięki dodatkowi śmietany, dosłowne rozpływają się w ustach.
Do nadziewania rogalików można przygotować domową masę makową, ale jeśli zależy ci na wygodzie i na czasie, śmiało sięgnij po gotowe masy makowe o dobrym składzie. Taką opcję podajemy w przepisie.
Jeśli lubisz rogaliki z chrupiącą, słodką skórką, posmaruje je przed pieczeniem samym, rozmąconym białkiem i posyp kryształkami cukru.
Przepis: Rogaliki z makiem
Kruchutkie rogaliki z makowym nadzieniem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 538 w każdej porcji
Składniki
- 100 g drożdży
- 1 kubek śmietany
- 1 kg mąki
- 2 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 3 żółtka
dodatkowo:
- 1 puszka marmolady
- 1 jajko rozmącone z łyżką mleka
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWymieszaj drożdże ze śmietaną, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę posiekaj i rozkrusz z margaryną (jak na kruszonkę). Połącz margarynę z mąką z masą z drożdżami i wyrób na jednolite ciasto. Włóż je na pół godziny do lodówki.
- Robienie rogalikówPodziel ciasto na 8 równych części. Każdą rozwałkuj na koło i podziel niczym pizzę na 8 części. Na każdą nakładaj porcję maku (na szerszą część) i zawijaj do środka.
- Pieczenie rogalikówUłóż gotowe rogaliki na blasze. Posmaruj jajkiem z mlekiem i piecz ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe oprósz cukrem pudrem.
Inne pomysły na kruche rogaliki
To jeden z tych przepisów, które warto zachować: bo samo ciasto można nadziewać nie tylko makiem. Zrobisz z niego genialne rogaliki z marmoladą, kremem czekoladowym czy dowolną masą do smarowania (np. masłem orzechowym czy masą krówkową). Są doskonałe np. z dżemem morelowym czy powidłami śliwkowymi. Oczywiście nadzieniem można również nawiązać do tradycji rogali marcińskich i przygotować nadzienie z białego maku. Gotowe rogaliki można także polukrować.