Nie kupuj już rogali marcińskich. Te domowe rogaliki wygrywają lekkością

Dodano:
Rogaliki z makiem Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Te kruche rogaliki z makiem to przepis, w którym każdy się zakochuje. To mała, słodka przekąska, idealna do kawy.

Rogal marciński, czyli rogal z nadzieniem z białego maku tradycyjnie przygotowywany z okazji dnia świętego Marcina (czyli 11 listopada) zna cała Polska. Ten wywodzący się z Poznania przysmak, choć smakuje niepowtarzalnie, dla wielu osób jest zbyt ciężki (fani rogali marcińskich śmieją się, że można takiego rogala zjeść zamiast obiadu). Dlatego my dziś proponujemy alternatywę: lekkie, kruche rogaliki z makiem, które bez trudu zrobisz w domu z prostych składników. I od razu rada: zapisz ten przepis, bo przyda się także na Boże Narodzenie. Te rogaliki doskonale wpisują się także w klimat świąt.

Jak zrobić rogaliki z makiem?

Zrobienie ciasta na rogaliki jest bardzo łatwe. Szybko się je zagniata, ale ważne jest, aby potem przez 30 minut ciasto schłodzić. To ciasto z dodatkiem drożdży, ale nie musi ono wyrastać jak większość drożdżowych ciast. Gotowe rogaliki dzięki dodatkowi śmietany, dosłowne rozpływają się w ustach.

Do nadziewania rogalików można przygotować domową masę makową, ale jeśli zależy ci na wygodzie i na czasie, śmiało sięgnij po gotowe masy makowe o dobrym składzie. Taką opcję podajemy w przepisie.

Jeśli lubisz rogaliki z chrupiącą, słodką skórką, posmaruje je przed pieczeniem samym, rozmąconym białkiem i posyp kryształkami cukru.

Przepis: Rogaliki z makiem

Kruchutkie rogaliki z makowym nadzieniem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
538 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 1 kubek śmietany
  • 1 kg mąki
  • 2 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 3 żółtka

dodatkowo:

  • 1 puszka marmolady
  • 1 jajko rozmącone z łyżką mleka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWymieszaj drożdże ze śmietaną, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę posiekaj i rozkrusz z margaryną (jak na kruszonkę). Połącz margarynę z mąką z masą z drożdżami i wyrób na jednolite ciasto. Włóż je na pół godziny do lodówki.
  2. Robienie rogalikówPodziel ciasto na 8 równych części. Każdą rozwałkuj na koło i podziel niczym pizzę na 8 części. Na każdą nakładaj porcję maku (na szerszą część) i zawijaj do środka.
  3. Pieczenie rogalikówUłóż gotowe rogaliki na blasze. Posmaruj jajkiem z mlekiem i piecz ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe oprósz cukrem pudrem.

Inne pomysły na kruche rogaliki

To jeden z tych przepisów, które warto zachować: bo samo ciasto można nadziewać nie tylko makiem. Zrobisz z niego genialne rogaliki z marmoladą, kremem czekoladowym czy dowolną masą do smarowania (np. masłem orzechowym czy masą krówkową). Są doskonałe np. z dżemem morelowym czy powidłami śliwkowymi. Oczywiście nadzieniem można również nawiązać do tradycji rogali marcińskich i przygotować nadzienie z białego maku. Gotowe rogaliki można także polukrować.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...