Z dwóch pomarańczy i prostych składników robię genialne ciasto. Ten przepis przywiozłam z Włoch

Dodano:
Ciasto z pomarańczy Źródło: Shutterstock / hghghghggghh
Jeśli lubicie ciasta ucierane, to z pewnością pokochacie. Zasługuje na uwagę, bo jest smaczne, aromatyczne i takie niezwykłe. To dlatego, że do jego przygotowania używa się całych pomarańczy. Tego wypieku pierwszy raz spróbowałam we Włoszech.

Lubię robić ciasta ucierane, bo to bardzo proste. Wystarczy zmiksować kilka składników, przelać do formy i wstawić do piekarnika. Jednak to ciasto, choć robi się je na podobnej zasadzie, bije wszystkie inne na głowę. Ma bowiem niepowtarzalny smak i aromat, który zawdzięcza pomarańczom. Przepis na ten wypiek przywiozłam z Włoch.

Jak przygotować pomarańcze do ciasta?

Do tego włoskiego ciasta ucieranego dodaje się całe pomarańcze. Z tego powodu najlepiej wybrać tu pomarańcze ekologiczne, które nie zawierają chemicznych dodatków. Pomarańcze należy dokładnie wyszorować, opłukać i włożyć do garnka. Potem zalewa się je wodą, zagotowuje i gotuje ok. 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie owoce należy wyjąć z wody, przestudzić i przekroić na cztery części. Teraz warto odkroić czubek i usunąć pestki. Po pokrojeniu na kawałki pomarańcze wraz ze skórką blenduje się na gładką masę. Jest gotowa by dodać ją do ciasta.

Jak zrobić aromatyczne ciasto pomarańczowe?

Poza aromatycznym dodatkiem, przygotowanie tego ciasta wygląda podobnie, jak każdego innego ucieranego. Trzeba zmiksować najpierw jajka z cukrem, a potem połączyć je z jogurtem naturalnym, pomarańczowym purée, a także mąką i proszkiem do pieczenia. Dzięki dodatkowi pomarańczy ciasto to ma też apetyczny kolor i przyjemną wilgotność. Dość długo zachowuje świeżość.

Przepis: Ciasto z całych pomarańczy

Sycylijskie, pomarańczowe ciasto ucierane

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pomarańcze ekologiczne
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pomarańczyOwoce dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj. Gotuj ok. 30 minut, aż będą miękkie. Wyjmij je, przestudź, pokrój w cząstki, usuń pestki. Razem ze skórką zblenduje je na gładką masę.
  2. Miksowanie składnikówJajka o temperaturze pokojowej zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Połącz je z olejem, jogurtem, pomarańczowym purée, a na koniec z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
  3. PieczenieCiasto przełóż do tortownicy. Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po przestudzeniu oprósz je cukrem pudrem.

Ciasto pomarańczowe – kilka wskazówek

Ciasto z dodatkiem całych pomarańczy pochodzi z Sycylii. Oto kilka podpowiedzi, dotyczących jego przygotowania.

  • Niektóre przepisy zalecają dwukrotne gotowanie pomarańczy. Dzięki wymianie wody ich smak jest delikatniejszy.
  • W zależności od rodzaju pomarańczy, ciasto to może mieć lekko gorzkawy smak. Dlatego lepiej nie zmniejszać w nim przewidzianego dodatku cukru.
  • Jeśli mąkę pszenną zastąpicie całkowicie lub częściowo migdałową, wypiek dłużej pozostanie wilgotny i świeży.
  • Przed podaniem ciasto warto oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...