Na długi weekend zawsze robię to ciasto. Nikt nie kończy na jednym kawałku
To ciasto to łatwy sernik bez spodu zrobiony z sera z wiaderka. Sekret to dodatki, które sprawiają, że już podczas pieczenia poczujesz obłędny zapach. To sernik cytrusowy z dodatkiem kandyzowanej skórki z pomarańczy i skórki otartej ze świeżej cytryny. To połączenie to prawdziwa eksplozja aromatów.
Jak zrobić cytrusowy sernik bez spodu?
Przepis jest prosty, ale warto w nim zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Bardzo ważne jest dokładne utarcie masy z masła, cukru i żółtek. Masa powinna być jasna, puszysta, a cukier musi się rozpuścić (kryształki cukru nie mogą być widoczne). Jeśli nie masz robota czy miksera, możesz zrobić taki sernik tradycyjną metodą, czyli ucierając składniki w makutrze. Ważne jest też, aby mieszając już wszystkie składniki razem, zrobić to dokładnie, ale delikatnie (jeśli robotem to na najniższych obrotach). Ilość skórki kandyzowanej możesz zwiększyć, jeśli lubisz ten dodatek: moim zdaniem nigdy jej nie za wiele, dlatego często dodaję podwójną porcję.
Przepis: Sernik cytrusowy
Pyszne ciasto bez spodu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 527 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 7 jajek
- 250 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
- Robienie masy serowejOddziel białka od żółtek. Miękkie masło zacznij ucierać (najprościej robotem) z cukrem. Dodawaj kolejno żółtka i utrzyj wszystko na puszystą, jasną masę. Dodaj ser z wiaderka i zmiksuj wszystko delikatnie na gładką masę. Na koniec dodaj budynie, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytrusów. Białka ubij w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 55-60 minut. Ciasto studź w piekarniku.
Co zrobić, żeby sernik nie opadał?
Opadający sernik to zmora wielu domowych cukierników. Doskonale znają ci, którzy chcą jak najszybciej wyciągnąć pachnące, upieczone ciasto z piekarnika. Wtedy sernik, nawet najbardziej wyrośnięty, dosłownie opada w oczach, tworząc charakterystyczne wyższe brzegi dookoła. Czasem jest to efekt pożądany, ale zwykle jednak wolimy wysoki, w miarę równy sernik. Można to osiągnąć w łatwy sposób.
Kiedy ciasto jest gotowe, nie wyciągają sernika od razu. Wyłącz piekarnik i po ok. 10 minutach delikatnie uchyl drzwiczki. Zostaw ciasto w środku, aż całkowicie ostygnie. Warto zwrócić też na to uwagę w przepisach: zwykle na końcu znajduje się krótka uwaga, aby sernik studzić w piekarniku.