Te pierogi robię częściej niż ruskie. Farsz jest tak pyszny, że można go jeść łyżkami

Dodano:
Pierogi Źródło: Pexels / Karola G
Moja rodzina uwielbia pierogi. Ostatnio zaczęłam je robić z ciekawym, tanim farszem. Jest tak pyszny, że można jeść go samego. Jednak w pysznej otoczce smakuje jeszcze lepiej. Sprawdźcie, jak go zrobić.

Pierogi to tradycyjna, polska potrawa. Składa się z dwóch części: ciasta i farszu. Ciasto zawsze można robić tak samo, zaś farsz jest tym składnikiem, który wpływa na smak potrawy. Moja rodzina jeszcze do niedawna najbardziej lubiła farsz z kiszonej kapusty i leśnych grzybów oraz ruski. Jednak ostatnio przebił je aromatyczny farsz ziemniaczany z boczkiem.

Jak przygotować ziemniaki na farsz?

Ziemniaki to podstawa farszu ruskiego, czyli z dodatkiem twarogu i podsmażonej cebuli. Można jednak przerobić je na inne nadzienie. Niezależnie od użytych dodatków, ziemniaki przygotowuje się w ten sam sposób. Trzeba je najpierw ugotować, a potem przepuścić przez praskę lub rozdrobnić tłuczkiem i przestudzić. Dopiero wtedy dokłada się do nich składniki dodające smaku i aromatu i całość doprawia się sporą ilością pieprzu.

Jak zrobić aromatyczny farsz ziemniaczany do pierogów?

Podstawą tego farszu do pierogów są ugotowane ziemniaki. Jednak nie łączę ich z twarogiem, a z o wiele bardziej aromatycznym dodatkiem. Jest nim wędzony boczek. Wcześniej kroję go w kostkę, podobnie zresztą jak cebulę i oba składniki podsmażam na patelni. Gdy się lekko zrumienią, dodaję je do ziemniaków. Farsz mieszam i doprawiam majerankiem, solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Przepis: Pierogi z aromatycznym farszem

Pierogi z ziemniaczanym farszem z dodatkiem cebuli i wędzonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
540 w każdej porcji

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 600 g ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuZiemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, osusz, rozgnieć, przestudź. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem, aż się zeszkli i lekko zrumieni. Do ziemniaków dodaj boczek, cebulkę i masło, wymieszaj. Farsz dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski, dodaj sól. Wlej gorącą wodę i olej/masło, mieszaj łyżką, a następnie zagnieć rękami, aż powstanie elastyczne, miękkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut, by odpoczęło.
  3. Formowanie i gotowanieCiasto podziel na części, każdą rozwałkuj cienko (ok. 2 mm). Szklanką wykrawaj kółka. Na środek każdego kółka nałóż 1-2 łyżeczki farszu i dokładnie zlep brzegi. Pierogi kładź na osoloną, gorącą wodę i gotuj 2-3 minuty, licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową.

Wskazówka: Pierogi z ziemniaczanym farszem możecie podać np. z kwaśną, gęstą śmietaną lub okraszone podsmażoną cebulką.

Inna wersja ziemniaczanego farszu

Jeśli lubicie ziemniaczane farsze do pierogów, możecie przetestować jeszcze jeden zestaw. Rozdrobnione ziemniaki możecie bowiem wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz startym serem. Tu dobrze sprawdzi się ser żółty, ale też np. wędzony czy oscypek. Dzięki tym składnikom nadzienie do pierogów będzie pożywne, aromatyczne i pełne smaku.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...