Z paru tanich składników robię maślane rogaliki. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach
Ciasto drożdżowe jest chyba najbardziej typowym ciastem dla polskiej kuchni. Robi się z niego placki z kruszonką, baby wielkanocne czy jagodzianki. Składniki na to ciasto są dosyć tanie, a sam wyrób delikatny i niezbyt kaloryczny. Można go więc jeść bez wyrzutów sumienia.
Z jakich składników robi się ciasto na rogaliki?
Maślane rogaliki robię z ciasta drożdżowego. A do jego przygotowania potrzebne są: mąka, mleko, drożdże, trochę cukru, jajka i oczywiście masło. Ten ostatni składnik dodaje ciastu niepowtarzalnego smaku i tego przyjemnego uczucia na języku w czasie jedzenia. By ciasto drożdżowe było puszyste i delikatne, w czasie przyrządzania powinno dwa razy wyrastać. Najpierw wstępnie, po wyrobieniu, a potem po uformowaniu rogalików.
Jak zrobić słodkie, maślane rogaliki?
By rogaliki wyszły delikatne i puszyste, najpierw przygotowuję rozczyn z mleka, drożdży i części mąki. Wyrośnięty dodaję do mąki razem z żółtkami zmiksowanymi z cukrem. Składniki mieszam, wstępnie wyrabiam, a potem dodaję roztopione masło i całość dokładnie wyrabiam. Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na kawałki, każdy rozwałkowuję na okrągły placek i kroję go na kawałki niczym pizzę. Na każdy kawałek nakładam trochę marmolady, trójkąciki zwijam i formuję rogaliki. Po wyrośnięciu są gotowe do pieczenia.
Przepis: Maślane rogaliki
Słodkie rogaliki z marmoladą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- szczypta soli
- ok. 150 g marmolady
- jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rozczynuDrożdże wkrusz do ciepłego mleka, wymieszaj z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10–15 minut, aż się spieni.
- Przygotowanie ciastaDo miski wsyp resztę mąki i sól. Dodaj wyrośnięty rozczyn i żółtka zmiksowane z cukrem. Wymieszaj, wyrób. Dalej wyrabiaj, dodając stopione, letnie masło. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od dłoni. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Formowanie rogalikówCiasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek, pokrój po przekątnej na 8 części. Na koniec każdego trójkąta ciasta połóż trochę marmolady. Zwiń rulon, zagnij, by nadać mu kształt rogalika.
- PieczenieRogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw na 10-15 minut do wyrośnięcia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Wskazówki: Gdy rogaliki wyrosną, można je posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Będą jeszcze smaczniejsze i apetyczniejsze. Jeśli chcecie, by rogaliki były mniejsze, podzielcie ciasto na 3-4 części.
Czym można nadziać rogaliki?
Moje rogaliki robię zwykle z marmoladą wieloowocową. Można też jednak nadziać je np. prażonymi jabłkami, powidłami śliwkowymi, konfiturą czy ulubionym, wysokosłodzonym dżemem. Dobrze też sprawdzi się gotowy krem czekoladowo-orzechowy, krem pistacjowy czy słodki twarożek.