Drożdżowiec z cynamonową kruszonką to mój hit na jesień. Puszysty, pachnący i łatwy do zrobienia
Przepis na to ciasto drożdżowe z kruszonką i dżemem mam od sąsiadki. To jeden z moich ulubionych przepisów, które wykorzystuję zawsze, kiedy chcę zrobić puszystą drożdżówkę. Uwielbiam moment pieczenia, kiedy cały dom pachnie ciastem, a jeśli robię wersję z cynamonem – zapach jest wprost obłędny.
Jak zrobić ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem?
Aby ciasto drożdżowe wyszło idealne, koniecznie wyjmij wszystkie składniki wcześniej z lodówki – mam tu na myśli przede wszystkim jajka, ponieważ nie powinny być zimne. Mleko można delikatnie podgrzać w rondelku, a masło roztopić.
Jeśli starasz się ograniczać ilość cukru w diecie, możesz go dodać do ciasta nieco mniej niż w przepisie. Ważne jest, aby cukier wymieszać z jajkami i żółtkami na puszysty kogel-mogel i dopiero łączyć z resztą składników.
Sąsiadka zdradził mi jeszcze jeden sekret na udane ciasto drożdżowe, a jest to rzucanie. Chodzi o to, aby położyć miskę na podłodze i rzucić kilka razy ciastem z góry.
W wersji podstawowej to ciasto ze zwykłą kruszonką i dowolnym dżemem owocowym (moja sąsiadka najczęściej wykorzystuje z czarnych porzeczek). Ja lubię eksperymenty, stąd ta wersja z kruszonką cynamonową. I tu od razu uwaga: można zrobić to ciasto tylko z kruszonką, ale zachęcam, aby nie rezygnować z dżemu. Do cynamonu idealnie pasuje pomarańczowy, ale też jabłkowy lub morelowy.
Proporcje podane w przepisie wystarczają na dwie duże keksówki. Można więc zmniejszyć je o połowę, ale podaję wersję podstawową na 1 kilogram mąki, ponieważ łatwo ją w razie potrzeby dzielić. Od razu ważna uwaga: upieczone ciasto doskonale nadaje się mrożenia, więc jeśli nie pieczesz często, porcje można zamrozić i cieszyć się pysznym ciastem przez kolejne tygodnie.
Przepis: Ciasto drożdżowe z kruszonką
Prosty i smaczny drożdżowiec z nutą cynamonu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 182 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mąki pszennej typ 550
- 100 g drożdży
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 80 g masła roztopionego
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 8 łyżek cukru
na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
opcjonalnie:
- 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub jabłkowego
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaDrożdże rozpuść z odrobiną mleka, dodaj trochę cukru i mąki, zrób zaczyn i odstaw, aż zacznie pracować. Jajka wymieszaj z cukrem na kogel-mogel, mąkę przesiej. Połącz wszystkie składniki i wyrób na gładkie ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 30-60 minut.
- Robienie kruszonkiMąkę, cukier, cynamon i masło zagnieć na kruszonkę. Wstaw ją do lodówki lub zamrażarki.
- Pieczenie ciastaWłóż ciasto do foremek. Posyp kruszonką, a jeśli robisz wersję z dżemem, najpierw posmaruj wierzch ciasta dżemem, a potem posyp kruszonką. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać ciasto drożdżowe z kruszonką?
To ciasto idealne na deser, do popołudniowej kawy czy herbaty. Może być też śniadaniem na słodko (doskonale smakuje z mleczną kawą lub kakao) lub słodką przekąską w ciągu dnia.