To najlepszy sernik krakowski, jaki jadłem. Robię go na Wszystkich Świętych i znika do ostatniego okruszka

Dodano:
Sernik krakowski Źródło: Shutterstock / Mariko151825
Sernik krakowski to klasyka polskich wypieków, delikatny, waniliowy i z maślaną kratką. Z lukrem smakuje wyjątkowo świątecznie, jak z najlepszej cukierni w Krakowie.

Najlepszy sernik krakowski jadłem kilka lat temu u znajomej w Krakowie. Pachniał wanilią i cytryną, miał gładką masę i cienką, złotą kratkę na wierzchu. Gospodyni polała go lukrem, który lekko spływał po bokach. Do dziś pamiętam ten smak i spokój tamtego popołudnia, kiedy kawa i ciepły sernik były wszystkim, czego potrzeba.Teraz przygotowuję go na Wszystkich Świętych, kiedy chcę, żeby na stole pojawiło się coś specjalnego.

Jak przygotować sernik krakowski?

Do sernika najlepiej wybrać prawdziwy, tłusty twaróg, trzykrotnie zmielony, aby masa była kremowa i gładka. Warto zadbać o dodatki, które podkreślą smak ciasta, rodzynki dobrze jest wcześniej namoczyć w gorącej wodzie lub rumie, dzięki czemu staną się miękkie i aromatyczne. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty charakter, możesz dodać odrobinę ekstraktu z pomarańczy albo łyżkę śmietany, co nada masie delikatności i głębi. Porada: po wyjęciu z piekarnika nie należy go kroić od razu, dobrze jest pozostawić na noc w chłodnym miejscu, aby smaki się połączyły, a konsystencja stała się idealna.

Przepis: Tradycyjny sernik krakowski

Klasyczny sernik z lukrem i kratką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
618 w każdej porcji

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany

Na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu tłustego
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g rodzynek
  • skórka otarta z 1 cytryny

Na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2–3 łyżki gorącej wody
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZagnieć składniki na kruche ciasto. Połączone składniki podziel na dwie części: jedną rozwałkuj i wyłóż dno formy (26 cm), drugą włóż do lodówki na później – będzie na kratkę.
  2. Masa serowaUtrzyj masło z cukrem, dodaj żółtka, twaróg, wanilię, mąkę ziemniaczaną i skórkę cytrynową. Wmieszaj ubite białka i rodzynki. Przełóż na przygotowany spód.
  3. Pieczenie i lukrowanieNa wierzchu ułóż kratkę z pasków ciasta i piecz przez 70 minut w temperaturze 170°C. Cukier puder rozpuść w odrobinie wody z sokiem z cytryny, a następnie polej ciasto cienką strużką lukru.

Co można dodać do sernika krakowskiego?

Klasyczny sernik krakowski jest idealny sam w sobie, ale odpowiednie dodatki mogą nadać mu wyjątkowego charakteru i przemienić go w deser, który zachwyci nowym smakiem i wyglądem. Oto kilka propozycji:

  • Skórka pomarańczowa kandyzowana – nadaje cytrusowego aromatu i delikatnej słodyczy, świetnie komponuje się z lukrem, który podkreśla jej smak i pięknie błyszczy na wierzchu sernika.
  • Polewa z białej czekolady – rozpuszczona biała czekolada zastępuje lukier, tworząc aksamitną, kremową warstwę, idealną dla wielbicieli słodszych wypieków.
  • Prażone migdały lub orzechy włoskie – wprowadzają chrupiącą teksturę i lekko maślany posmak, najlepiej posypać nimi jeszcze ciepły lukier, aby delikatnie się przykleiły.
  • Mus z malin lub wiśni – dodaje orzeźwiającej nuty i intensywnego koloru, a kwasowość owoców świetnie kontrastuje z kremowym wnętrzem sernika i słodyczą lukru.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...