Tę pyszną roladę robię ze zdrowego mięsa. Za każdym razem wychodzi soczysta i pełna smaku
Jeśli marzy wam się na obiad coś wyjątkowego, polecam tę roladę ze zdrowego mięsa. Jest niezwykle delikatna, a jednocześnie soczysta i pełna smaku. Nie ma przy niej dużo pracy, a po upieczeniu wygląda bardzo efektownie. Taką pieczeń możecie zaserwować nawet na uroczysty stół.
Dlaczego mięso indycze jest takie zdrowe?
Mięso indycze uchodzi za jedno z najzdrowszych. To dlatego, że zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, a przy tym obfituje w składniki odżywcze. Należą do nich m.in.: pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, a także sole mineralne (cynk, selen i fosfor). Co więcej, mięso to jest lekkostrawne i dobrze tolerowane przez organizm. Z tego powodu poleca się je dzieciom, sportowcom i osobom z wrażliwym układem pokarmowym.
Jak zrobić efektowną roladę indyczą?
Tę pyszną, efektowną roladę robię z piersi indyczej, a więc niezwykle delikatnego i chudego kawałka mięsa. Rozcinam ją na pół, rozbijam kuchenny tłuczkiem, a potem roluję ze smacznym farszem. Po uformowaniu roladę rumienię na patelni, a potem przekładam do brytfanny, obkładam plasterkami boczku wędzonego i wstawiam do piekarnika. Dzięki dodatkowi boczku rolada wychodzi soczysta i pełna smaku.
Przepis: Rolada indycza w boczku
Faszerowana pieczeń z piersi indyka w otulinie z wędzonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 25 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 355
Składniki
- ok. 1,2 kg piersi z indyka (jeden duży filet)
- 10-12 plasterków wędzonego boczku
- suszone zioła prowansalskie
- tymianek
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na farsz:
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 jabłko
- 2 szklanki pokrojonego chleba pszennego lub żytniego
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i seler, smaż 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodaj drobno pokrojone jabłko i chleb oraz przyprawy, wymieszaj. Wlej bulion i duś chwilę, aż farsz lekko nasiąknie, ale nie będzie mokry. Odstaw do wystudzenia.
- Przygotowanie mięsaPierś z indyka rozkrój wzdłuż (ale nie do końca) i rozłóż jak książkę. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem, aby uzyskać równą grubość (ok. 1,5–2 cm). Oprósz solą, pieprzem i ziołami.
- Formowanie roladyRozłóż farsz równomiernie na powierzchni mięsa, zostawiając 2 cm wolnego brzegu. Zwiń ściśle w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Roladę zrumień na patelni, kładąc ją najpierw połączeniem do dołu. Na desce ułóż plastry boczku lekko zachodzące na siebie. Połóż na nich roladę i zawiń w boczek. Możesz spiąć ją wykałaczkami lub związać sznurkiem kuchennym.
- PieczenieUłóż roladę w brytfannie. Piecz ok. 70 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż boczek będzie rumiany. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by boczek był bardziej chrupiący.
Jak podać roladę indyczą?
Roladę indyczą po wyjęciu z piekarnika należy pozostawić na 10 minut, a dopiero potem kroić ją w plastry. Dzięki temu cała pieczeń będzie równomiernie soczysta i smaczna. Plastry pieczeni należy ułożyć na półmisku i skropić sosem spod pieczeni. Tak przygotowane mięso można podać np. z gotowanymi ziemniakami, z kaszą gryczaną czy ugotowanym na sypko ryżem. Dobrym dopełnieniem takiego dania obiadowego będą pieczone warzywa, sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych, a także sos jogurtowo-musztardowy czy sos ziołowy.