Kup, gdy tylko spotkasz ją w sklepie. Ta ryba jest tańsza i zdrowsza od innych
Przeciętna cena ryb w polskich sklepach wynosi ok. 50 złotych. Są oczywiście i droższe, ale można też spotkać tańsze. Jedną z nich jest kuzynka łososia atlantyckiego, czyli łosoś pacyficzny zwany dzikim. Teraz w Lidlu możecie go kupić w cenie 2,99 zł za 100 g. Warto więc skorzystać z okazji, bo ryba ta jest smaczna i ma mnóstwo zalet.
Wartość odżywcza łososia pacyficznego
Łosoś pacyficzny, zwany też dzikim to ryba o wysokiej wartości odżywczej. Przede wszystkim zawiera cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Ryba ta jest też bogata w pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko. Dostarcza także witamin A, E, D i z grupy B oraz soli mineralnych: fosforu, potasu, magnezu i selenu.
Czym się różni łosoś pacyficzny od atlantyckiego?
Choć na pierwszy rzut oka łosoś pacyficzny i atlantycki wyglądają podobnie, to jednak znacznie się różnią. Łosoś atlantycki jest zazwyczaj rybą hodowlaną, podczas gdy pacyficzny, to ryba dzika. Atlantycki ma pomarańczowo-różowe, tłuste mięso o delikatnym smaku. Mięso łososia pacyficznego jest ciemniejsze, różowe, bardziej zwarte. Zawiera mniej tłuszczu, za to o wyższej wartości odżywczej niż w przypadku ryby hodowlanej. Łosoś pacyficzny jest też intensywniejszy w smaku.
Jak przyrządzić łososia pacyficznego?
Łosoś pacyficzny jest dosyć chudą rybą, dlatego trzeba uważać, by go nie przesuszyć. Jego obróbka termiczna nie powinna być więc zbyt długa. Rybę tę można:
- piec np. w folii z cytryną, koperkiem, oliwą; ok. 15–20 minut w 180°C;
- krótko grillować;
- gotować na parze, np. z dodatkiem warzyw;
- dusić w sosie np. koperkowym, cytrynowym.
Tak przygotowana będzie smaczna, lekkostrawna i pełnowartościowa.