Smaruję biszkopt sekretnym kremem i zwijam. Oszalałam, gdy spróbowałam, a rodzina prosi o dokładkę

Dodano:
Rolada kokosowa Źródło: Shutterstock / Natallia Ploskaya
Mało które ciasto spotyka się z takim zachwytem. Bogata, kremowa masa kokosowa w lekkim biszkopcie to mój popisowy deser, o który wszyscy wciąż mnie proszą.

Ten wypiek to coś więcej niż zwykły biszkopt z kremem. Dzięki dodatkowi kokosa nadzienie zyskuje niepowtarzalną konsystencję i smak, a całość wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej łączy się z filiżanką kawy albo gorzkiej herbaty.

Jak przygotować roladę kokosową?

Zrobienie deseru wymaga upieczenia cienkiego biszkopta i przygotowania kremu śmietankowego z wiórkami kokosowymi. Aby był bardziej stabilny, dodaje się do niego serek mascarpone. Placek trzeba lekko przyrumienić z wierzchu, by w roladzie widoczne były ciemniejsze linie oddzielające krem od ciasta. Ważne jest także ścisłe zwinięcie rulonu i dokładne schłodzenie przed podaniem.

Przepis: Rolada kokosowa

Zawijane ciasto biszkoptowe z kremowym nadzieniem kokosowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
394 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Na masę:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 180 g drobnych wiórków kokosowych
  • 1-2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie biszkoptuWyłóż blachę z piekarnika pergaminem do pieczenia i posmaruj masłem. Oddziel białka jajek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Wtedy ubijaj dalej i łyżka po łyżce dosypuj cukier, a następnie dodaj po jednym wszystkie żółtka. Przełóż ciasto na blachę, wyrównaj i od razu wstaw do pieca rozgrzanego do 170 stopni na 15-20 minut. Przygotuj czystą ściereczkę większą od placka.
  2. Formowanie plackaGdy biszkopt się przyrumieni, wyjmij blachę, przykryj ściereczką i odwróć, by go wyjąć, po czym zdejmij pergamin. Wraz z materiałem zwiń placek w ścisły rulon i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie kremuUbij kremówkę z cukrem pudrem, dodając pod koniec mascarpone. Połącz dokładnie z 130 g wiórków kokosowych i likierem.
  4. Wykonanie roladyZimny biszkopt rozwiń i posmaruj większą częścią masy kokosowej, pozostawiając z boku 1-2 cm wolnego marginesu. Zwiń w ścisły rulon, zaczynając od przeciwległego boku. Roladę posmaruj resztą kremu i obsyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki łączeniem placka do dołu na co najmniej 4 godziny.

Jak zrobić masę kokosową do ciasta?

Klasyczna wersja masy w roladach i tortach to krem śmietankowo-kokosowy przygotowany jak w tym przepisie. Można też zrobić krem Raffaello z większej ilości wiórków gotowanych w mleczku kokosowym. Gdy wchłoną cały płyn, łączy się je na gorąco białą czekoladą i dodaje likier kokosowy. Po schłodzeniu dodaje się serek mascarpone zmiksowanym krótko z cukrem pudrem.

W lżejszym wydaniu deseru z gotowanych wiórków można zastąpić mleko kokosowe tym krowim. Innym trikiem na odjęcie kalorii jest przygotowanie masy z budyniu śmietankowego, do której dosypuje się kokosa. Niektórzy wrzucają także kawałek masła.

Nadzienie można zrobić ponadto z innych kombinacji składników, na przykład bez mascarpone, utrwalając śmietanę tak zwanym fiksem. Proszek dodaje się pod koniec jej ubijania, po czym miesza z wiórkami. Jest ponadto wersja bez śmietany, a za to z mleczkiem kokosowym z puszki. Do kremu używa się stałej części oddzielonej od płynu, który można wykorzystać w innym daniu. Ubija się ją z mascarpone i cukrem, po czym łączy z kokosem.

Jaki krem do rolady biszkoptowej?

Biszkopt można zwijać z wieloma słodkimi nadzieniami, takimi jak na przykład:

  • krem czekoladowy z bitej śmietany, serka mascarpone i gorzkiej czekolady,
  • krem orzechowy z masła orzechowego, mascarpone i białej czekolady,
  • krem ze śmietany z galaretką albo żelatyną,
  • bita śmietana ze świeżymi owocami,
  • krem z budyniu z białą czekoladą,
  • dżem owocowy (i osobno warstwa śmietany).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...