Babka mojej prababki nigdy nie była sucha. Ten przepis jest u nas od pokoleń
Ta receptura to spuścizna rodzinna. Dziś już mało kto robi tak drożdżowe baby, a szkoda. Pachnące rumem i wilgotne od syropu ciasto nie ma sobie równych. Może nie wyrabiam go tak, jak dawniej, bo używam kuchennego robota. Na pewno jednak smakuje tak samo wspaniale.
Jak zrobić babkę ponczową?
Ciasto nasącza się ponczem po upieczeniu i ostygnięciu, a przed polaniem lukrem czy czekoladą. Bazą deseru jest baba drożdżowa na ubitych białkach, natomiast aromat w ponczu pochodzi od rumu i cytryny. To tradycyjna wersja syropu, choć równie dobrze można zrobić go bez alkoholu, dodając sam sok z cytrusów. Są też wariacje z winem, likierem czy whisky, które jednak całkiem zmieniają charakter wypieku.
Przepis: Babka ponczowa z polewą kakaową
Wilgotne drożdżowe ciasto z kakao, skórką cytrynową i ponczem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 474 w każdej porcji
Składniki
Na poncz:
- 1/2 szklanki wody
- 60 g cukru
- 2 łyżki rumu
- 1/2 cytryny
Na ciasto:
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 6 żółtek jaja
- 4 białka
- 600 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
- 1 łyżka oleju
Na polewę:
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ponczuZagotuj wodę, rozpuść cukier i odstaw do wystygnięcia. Gdy syrop będzie letni, wlej rum i sok wyciśnięty z cytryny.
- Przygotowanie ciastaPodgrzej 1/2 szklanki mleka, wkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i odstaw do podwojenia objętości. Utrzyj masło z żółtkami, dodaj rozczyn, mąkę, sól oraz resztę mleka i cukru, łącznie z tym waniliowym. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie przyklejać się do łyżki. Ubij białka ze szczyptą cukru, dodaj do masy i wlej ją do formy na babkę posmarowanej olejem.
- PieczenieWstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około godziny. Następnie zostaw w formie do wystygnięcia i letnie nasącz równomiernie ponczem.
- Robienie polewyRoztop masło, dodaj cukier, mleko i kakao. Ostudź polewę i nałóż na ciasto.
Jakie ciasta można nasączyć ponczem?
Nie tylko baba zyska więcej wilgoci i smaku za sprawą ponczu. Można skropić nim także:
- keks drożdżowy,
- ciasta ucierane, takie jak babka piaskowa,
- ciasta półdrożdżowe,
- biszkopt do tortu albo rolady,
- inne ciasta przekładane.
Co sprawia, że babka jest wilgotna?
Niemal każde ciasto można nasączyć ponczem, ale jak uzyskać odpowiednią wilgotność bez zalewania syropem? Są na to pewne sposoby. To między innymi dosypanie mąki ziemniaczanej. Ważne, by dodatek ten zastępował 20-30 procent masy mąki pszennej. To oznacza, że z pół kilograma trzeba odsypać 100-150 g i zastąpić tę ilość mąką z ziemniaka.
Niezwykle ważne są proporcje składników w przepisie, których nie należy zmieniać. Inaczej ciasto wyjdzie za suche albo pojawi się zakalec. Szczególnie ważna jest ilość jajek i tłuszczu. Trzeba też trzymać się zadanej temperatury i czasu pieczenia.
Znam również triki na poprawę ciasta. Zachowa wilgoć, gdy doda się do niego:
- olej zamiast masła,
- więcej żółtek,
- cukier puder zamiast zwykłego,
- śmietanę, jogurt, maślankę czy kefir w miejsce części płynów.