Babka mojej prababki nigdy nie była sucha. Ten przepis jest u nas od pokoleń

Dodano:
Babka w polewie czekoladowej Źródło: Shutterstock / Sokor Space
Ciasto drożdżowe nigdy nie jest za suche, jeśli przygotuję je w ten sposób. W mojej rodzinie przetrwał wyjątkowy przepis, gdzie wypiek nawilża się ponczem. Smakuje tak wybornie, że po prostu trzeba ocalić go od zapomnienia.

Ta receptura to spuścizna rodzinna. Dziś już mało kto robi tak drożdżowe baby, a szkoda. Pachnące rumem i wilgotne od syropu ciasto nie ma sobie równych. Może nie wyrabiam go tak, jak dawniej, bo używam kuchennego robota. Na pewno jednak smakuje tak samo wspaniale.

Jak zrobić babkę ponczową?

Ciasto nasącza się ponczem po upieczeniu i ostygnięciu, a przed polaniem lukrem czy czekoladą. Bazą deseru jest baba drożdżowa na ubitych białkach, natomiast aromat w ponczu pochodzi od rumu i cytryny. To tradycyjna wersja syropu, choć równie dobrze można zrobić go bez alkoholu, dodając sam sok z cytrusów. Są też wariacje z winem, likierem czy whisky, które jednak całkiem zmieniają charakter wypieku.

Przepis: Babka ponczowa z polewą kakaową

Wilgotne drożdżowe ciasto z kakao, skórką cytrynową i ponczem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
474 w każdej porcji

Składniki

Na poncz:

  • 1/2 szklanki wody
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 cytryny

Na ciasto:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 6 żółtek jaja
  • 4 białka
  • 600 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
  • 1 łyżka oleju

Na polewę:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ponczuZagotuj wodę, rozpuść cukier i odstaw do wystygnięcia. Gdy syrop będzie letni, wlej rum i sok wyciśnięty z cytryny.
  2. Przygotowanie ciastaPodgrzej 1/2 szklanki mleka, wkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i odstaw do podwojenia objętości. Utrzyj masło z żółtkami, dodaj rozczyn, mąkę, sól oraz resztę mleka i cukru, łącznie z tym waniliowym. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie przyklejać się do łyżki. Ubij białka ze szczyptą cukru, dodaj do masy i wlej ją do formy na babkę posmarowanej olejem.
  3. PieczenieWstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około godziny. Następnie zostaw w formie do wystygnięcia i letnie nasącz równomiernie ponczem.
  4. Robienie polewyRoztop masło, dodaj cukier, mleko i kakao. Ostudź polewę i nałóż na ciasto.

Jakie ciasta można nasączyć ponczem?

Nie tylko baba zyska więcej wilgoci i smaku za sprawą ponczu. Można skropić nim także:

  • keks drożdżowy,
  • ciasta ucierane, takie jak babka piaskowa,
  • ciasta półdrożdżowe,
  • biszkopt do tortu albo rolady,
  • inne ciasta przekładane.

Co sprawia, że babka jest wilgotna?

Niemal każde ciasto można nasączyć ponczem, ale jak uzyskać odpowiednią wilgotność bez zalewania syropem? Są na to pewne sposoby. To między innymi dosypanie mąki ziemniaczanej. Ważne, by dodatek ten zastępował 20-30 procent masy mąki pszennej. To oznacza, że z pół kilograma trzeba odsypać 100-150 g i zastąpić tę ilość mąką z ziemniaka.

Niezwykle ważne są proporcje składników w przepisie, których nie należy zmieniać. Inaczej ciasto wyjdzie za suche albo pojawi się zakalec. Szczególnie ważna jest ilość jajek i tłuszczu. Trzeba też trzymać się zadanej temperatury i czasu pieczenia.

Znam również triki na poprawę ciasta. Zachowa wilgoć, gdy doda się do niego:

  • olej zamiast masła,
  • więcej żółtek,
  • cukier puder zamiast zwykłego,
  • śmietanę, jogurt, maślankę czy kefir w miejsce części płynów.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...