Artykuł sponsorowany

Jesienne koktajle z dynią, jabłkiem i cynamonem – Nutribullet® Ultra w akcji

Dodano:
Nutribullet jesiennie koktajle z dynią Źródło: Materiały prasowe / Nutribullet
Dynia, jabłko, cynamon to smaki, które kojarzą się z tą porą roku. Przygotowaliśmy dla ciebie przepisy na pyszne, pełne wartości odżywczych i proste do przygotowania jesienne koktajle. Wypróbuj je czym prędzej i delektuj się wyjątkowym smakiem.

Gdy liście na drzewach zmieniają kolor na złoty i czerwony, a dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, to naturalne, że potrzebujemy więcej rozgrzewających napojów. Sezonowe owoce i warzywa, jak nic innego, doskonale podkreślają wyjątkową, jesienną atmosferę.

Jesienne koktajle

Koktajle to świetny pomysł na śniadanie albo przekąskę, gdy masz niewiele czasu, jednak nie chcesz rezygnować z pełnowartościowych i smacznych posiłków. Do kielicha blendera możesz włożyć dowolne, ulubione składniki i cieszyć się ich smakiem w wygodnej formie. Smoothie możesz wypić przy kuchennym stole, w autobusie w drodze do pracy, w biurze czy po treningu. Jest to wyjątkowo wygodna opcja dla zabieganych miłośników zdrowej żywności.

Jeżeli chcesz, by twój koktajl był naprawdę odżywczy, pamiętaj o odpowiednim połączeniu składników. Zadbaj o to, by smoothie było pełne witamin i minerałów, białka, dobrego tłuszczu i pełnowartościowych węglowodanów.

Gdzie znajdziesz poszczególne składniki odżywcze?

  • białko – sery, twaróg, rośliny strączkowe, orzechy, pestki, zboża, migdały;
  • dobre tłuszcze – oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, olej z wiesiołka, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, pestki dyni, pestki słonecznika, migdały, sezam, awokado, gorzka czekolada minimum 60%;
  • pełnowartościowe węglowodany – kasza jaglana, kasza gryczana, płatki owsiane, otręby, fasola, ciecierzyca, soczewica, soja, bataty, marchew, brokuły, warzywa liściaste, kapusta, jabłka, gruszki, banany, kukurydza.

Infografika – Dlaczego jesienny koktajl to dobry pomysł na posiłek?

Dynia, jabłko, cynamon – co warto o nich wiedzieć?

Z pewnością nie raz słyszałeś, że dynia, jabłko i cynamon to zdrowy wybór w diecie. Czy wiesz jednak, co tak naprawdę się w nich znajduje i w jaki sposób wpływają one na działanie twojego organizmu? To ważne, aby świadomie dobierać poszczególne składniki w każdym posiłku. Chętnie więc przybliżymy ci wyjątkowe właściwości tych pysznych produktów.

Dynia – warzywo pełne witamin

Dynia to warzywo, które dostępne jest w wielu kolorach i kształtach – w zależności od gatunku. Świetnie nadaje się nie tylko jako jesienna ozdoba czy halloweenowe strachy, lecz także jako główny składnik wielu zdrowych dań. W 100 g tego warzywa jest zaledwie 34 kcal. Pod grubą skórką kryją się białko, które buduje twoje mięśnie i błonnik pokarmowy ułatwiający trawienie. Oprócz tego znajdziesz w niej też inne cenne składniki, takie jak: wapń, magnez, selen, potas, cynk, kwas foliowy, niacyny oraz witaminy A, C i E. Dynia działa kardioprotekcyjnie, czyli wspiera działanie twojego serca i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Pozytywnie oddziałuje też na układ odpornościowy[1].

Jabłko – popularny owoc, który wspiera twoje zdrowie

Polska jabłkiem stoi. Nasz kraj jest bowiem jednym z wiodących producentów tego owocu na świecie. Tak łatwy dostęp do jabłek sprawia, że czasem nie doceniamy jego wyjątkowych właściwości. Zamiast jednak wybierać egzotyczne owoce, warto zwrócić się w kierunku naszego narodowego dobra. Co takiego znajdziesz w miąższu tego smacznego superbohatera?

Jest to owoc niskokaloryczny i o niskim indeksie glikemicznym. Świetnie więc sprawdza się w diecie osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego. Pełny jest też polifenoli, które mają działanie przeciwnowotworowe. Regularne spożycie jabłek obniża ryzyko nadciśnienia aż o 9% oraz choroby naczyń mózgowych o 11%. Jabłka pomagają też usprawnić proces trawienia, zapobiegając zaparciom. Uważa się również, że wspierają odchudzanie[2].

Cynamon – przyprawa mistrzów

Aromatyczny cynamon to wyjątkowa przyprawa, które idealnie komponuje się z jesienną aurą. W sklepach możesz znaleźć jego dwie odmiany: cejloński oraz chiński. Ten pierwszy zdecydowanie wygrywa w kwestii wartości odżywczych i prozdrowotnych, dlatego to właśnie cynamon cejloński wybieraj podczas zakupów.

Cynamon to prawdziwy bohater w walce z dolegliwościami układu pokarmowego: niestrawnością, wzdęciami, bólami brzucha oraz zbyt małym apetytem. Niezwykle korzystnie oddziałuje na poziom cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Uwrażliwia tkanki ciała na insulinę. Wspiera odchudzanie i zmniejsza napady głodu. Działa też bakteriobójczo[3].

Nutribullet® Ultra – niezawodny i wydajny blender

Nutribullet ultra

Do przygotowywania idealnie gładkich koktajli potrzebujesz porządnego blendera. Dobrym wyborem dla miłośników zdrowych i pysznych smoothie jest Nutribullet® Ultra. Jest to urządzenie o naprawdę potężnej mocy – aż 1200 W! Świetnie radzi sobie nawet z najtwardszymi produktami, które w 30 sekund zamienia w idealny koktajl. Kubki dołączone do blendera (o pojemności 900 i 700 ml) wykonane są z odpornego na uszkodzenia, lekkiego i bezpiecznego Tritanu™ Renew. Aż 50% tego tworzywa pochodzi z recyklingu. Niezwykle wydajne ostrza Rapid Extraction ze stali nierdzewnej umożliwiają dokładne i sprawne blendowanie. Choć urządzenie ma potężny silnik, jest najcichszym z blenderów Nutribullet. Dla twojej wygody przyciski automatycznego i pulsacyjnego cyklu rozdrabniania są podświetlane.

Dyniowe pyszności

Przepis: Dyniowe smoothie

Dynia świetnie sprawdza się nie tylko w zupie czy sałatce, lecz także w koktajlu. Wystarczy, że upieczesz ją w piekarniku skórką do góry, a jej twardy miąższ zmieni się w słodkie puree. Śmiało dodawaj więc to warzywo do pysznych, jesiennych smoothie.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
168

Składniki

  • dynia – ½ niedużego warzywa
  • imbir świeży – korzeń o długości 2 cm
  • cynamon mielony – 1 łyżeczka
  • kardamon – ⅓ łyżeczki
  • napój kokosowy – 300 ml

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dyniDynię upiecz w piekarniku. Kiedy na jej skórce pojawią się czarne plamy, wyjmij ją i oddziel miąższ. Poczekaj aż wystygnie. Przełóż go do kielicha blendera.
  2. Przygotowanie imbiruImbir obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do dyni.
  3. Dodaj napój kokosowyCałość zalej napojem kokosowym i dodaj przyprawy.
  4. BlendowanieZblenduj wszystko na gładkie smoothie.

Jabłkowa bomba witaminowa

Przepis: Jesienne smoothie jabłkowe

Jabłka to niezwykle wdzięczne owoce – świetnie pasują do niemal każdego koktajlu. Dlatego też śmiało dodawaj je, gdzie tylko możesz. Twoje ciało ci za to podziękuje.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
548

Składniki

  • jabłko – 2 sztuki
  • burak – 1 sztuka
  • banan – 1 sztuka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • napój migdałowy – 250 ml
  • otręby – 5 łyżek
  • nasiona chia – 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiJabłka, banan i burak obierz ze skórki. Podziel na mniejsze kawałki i włóż do kielicha blendera. Użyj jednorazowych rękawiczek – w przeciwnym razie burak zafarbuje skórę twoich dłoni.
  2. Dodaj pozostałe składnikiDodaj napój migdałowy, cynamon i otręby. Zblenduj całość na gładki koktajl.
  3. Sposób podaniaPosyp smoothie nasionami chia.

Cynamonowy aromat

Cynamon to świetny dodatek do każdego koktajlu – zarówno owocowego, jak i warzywnego. Dobrze sprawdza się w czysto roślinnym smoothie oraz z dodatkiem nabiału. Koniecznie podkręć smak swojego ulubionego koktajlu tą przyprawą.

Przepis: Smoothie z cynamonowym twistem

Spróbuj podkręcić smak swojego smoothie odrobiną cynamonu!

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
604

Składniki

  • truskawki świeże bądź mrożone – 250 g
  • banan – 1 sztuka
  • jabłko – 1 sztuka
  • dynia – ¼ małego warzywa
  • płatki migdałów – 2 łyżki
  • cynamon – 1 łyżka
  • jogurt naturalny – 250 ml

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dyniDynię upiecz według wcześniejszych wskazówek. Obierz ze skóry i przełóż do kielicha blendera.
  2. Przygotuj resztę składnikiMrożone truskawki rozmroź, a świeże umyj i pozbaw szypułek. Razem z obranymi jabłkiem i bananem dodaj do dyni.
  3. ZblendujDodaj cynamon i jogurt naturalny. Zblenduj całość.
  4. PodawaniePłatki migdałów upraż na suchej patelni. Poczekaj aż płatki będą wystudzone i posyp nimi koktajl.


[1]DYNIA – właściwości odżywcze

[2]Jabłko

[3]Jakie właściwości ma cynamon?

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...