Zdrowe mięso duszę z jesiennym warzywem. Wszyscy lubią ten smaczny, pożywny obiad
Jeśli planujecie mięsny obiad, proponuję sięgnąć po jedno z najzdrowszych mięs. To indyk, który wyróżnia się niską zawartością tłuszczu, wysoką wartością odżywczą i doskonałym smakiem. Można go przyrządzić na wiele sposobów, ale ja chciałabym was zaprosić na lekki gulasz, który obfituje także w warzywa.
Dlaczego warto jeść indycze mięso?
Indycze mięso jest uważane za jedno z najwartościowszych i najzdrowszych. To dlatego, że zawiera stosunkowo niedużo tłuszczu, jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Dostarcza też pełnowartościowego białka, a także sporo żelaza, cynku, selenu i witamin z grupy B. 100 g tego mięsa dostarcza tylko ok. 110 kcal, więc sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Ze względu na delikatność, mięso to jest zalecane dla dzieci i osób starszych, ale każdemu wyjdzie na zdrowie.
Jak zrobić lekki gulasz z indyka?
Z indyka można zrobić wspaniały gulasz. Mięso to jest nieco twardsze, niż mięso kurczaka, więc lepiej poddać je ciut dłuższej obróbce termicznej. Duszenie jest świetną techniką, bo mięso najpierw obsmaża się, by dodać mu aromatu, a potem dusi do czasu, aż będzie miękkie.
Warto do niego dołożyć warzywa i przyprawy, które podniosą wartość odżywczą potrawy, a także dodadzą jej doskonałego smaku i aromatu. O tej porze roku sięgam po dynię, która stosunkowo szybko mięknie, a jest niezwykle pożywna. Dobrze harmonizują z nią ziemniaki, bo idealnie przełamują jej słodycz.
Przepis: Gulasz indyczy z dynią
Lekki indyk duszony z warzywami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 500 g filetu z piersi lub uda indyczego
- 400 g miąższu dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- 400 ml bulionu drobiowego
- 3-4 pomidory
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki imbiru mielonego lub świeżego, startego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie mięsaMięso opłucz, osusz, pokrój w sporą kostkę. Oprósz je solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem, przełóż na talerz.
- Smażenie warzywNa tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię. Smaż 5 minut. Oprósz przyprawami, wymieszaj.
- DuszenieDo warzyw dodaj podsmażone mięso, bulion i pokrojone w kostkę pomidory. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak podać lekki gulasz z indyka?
Lekki gulasz z indyka lubi delikatne dodatki. Najlepiej będzie smakował podany z ugotowanym na sypko ryżem, kaszą jaglaną lub kuskusem. Można go też zjeść z pieczywem, np. z bagietką. Dobrym dopełnieniem tego dania będzie lekka surówka, np. surówka z kapusty albo zielona sałata z dodatkami.