Zapach tych bułeczek o poranku to smak dzieciństwa. Spróbujesz raz i będziesz wracać zawsze

Dodano:
Bułeczki z jabłkami Źródło: Shutterstock / New Africa
Ten aromat zawsze przyciąga wszystkich do kuchni. Złociste ciasto skrywa w środku słodkie jabłka, które rozpływają się w ustach.

Najlepiej pamiętam je z dzieciństwa, kiedy mama wyciągała z piekarnika całą blachę jeszcze gorących bułeczek. Skórka była miękka i błyszcząca, a środek wypełniony aromatycznym farszem z jabłek. Często podjadałem je prosto z blachy, parząc sobie palce, ale nie mogłem się powstrzymać. To właśnie ten smak zawsze przywołuje mi domowe wspomnienia.

Jak zrobić bułeczki z jabłkami?

Do farszu najlepiej wybierać jabłka lekko kwaskowate, takie jak szara reneta czy ligol. Dobrze trzymają formę i nie rozpadają się całkowicie podczas pieczenia. Aby wzbogacić aromat nadzienia, warto dodać szczyptę kardamonu lub kilka goździków. Farsz można przygotować wcześniej i przechować w lodówce, co skraca czas pracy przy wypieku.

Przed pieczeniem bułeczki warto posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Dzięki temu skórka będzie błyszcząca i apetyczna. Taki zabieg nie tylko poprawia wygląd, ale też nadaje wypiekom delikatną, złocistą barwę.

Przepis: Bułeczki z jabłkami

Pełne aromatu bułeczki, które zrobisz w mniej niż 30 minut.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
257 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaPodgrzej mleko, rozpuść w nim masło i cukier. Wymieszaj z drożdżami, mąką, solą i jajkiem. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 1 godz. do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie farszuJabłka obierz, pokrój w kostkę i podsmaż z cukrem oraz cynamonem, aż zmiękną i powstanie pachnący farsz.
  3. Formowanie i pieczeniePodziel ciasto na porcje, nadziej jabłkami i uformuj bułeczki. Układaj na blasze i piecz 25 minut w 180°C, aż nabiorą złotego koloru.

Jakie owoce zamiast jabłek do bułeczek?

Jeśli nie masz jabłek pod ręką albo po prostu chcesz odmienić smak klasycznych bułeczek, warto sięgnąć po inne owoce. Niektóre dodadzą im świeżości, inne głębi aromatu. Oto cztery ciekawe propozycje, które sprawdzą się równie dobrze:

  • Gruszki – delikatne i słodkie, po upieczeniu nabierają kremowej konsystencji. Dobrze smakują z dodatkiem imbiru lub kardamonu, tworząc subtelne, rozgrzewające połączenie idealne na chłodniejsze dni.
  • Śliwki – ich kwaskowatość świetnie równoważy słodycz ciasta. Najlepiej sprawdzą się w wersji podsmażonej z cynamonem i odrobiną miodu. Dodają wypiekom głębi i intensywnego aromatu.
  • Brzoskwinie – miękkie i soczyste, nadają bułeczkom słoneczny charakter. Pokrojone w kostkę, można je połączyć z wanilią lub skórką cytrynową, by uzyskać lekkie, orzeźwiające nadzienie.
  • Jagody leśne – drobne, intensywne w smaku, świetnie nadają się do nadzienia. Można je lekko przesmażyć z cukrem i odrobiną cytryny, by uzyskać aromatyczną, lekko kwaskową masę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...