To bajeczne ciasto bez pieczenia często robię na weekend. Składa się z trzech pysznych warstw
W weekend jest więcej czasu na przyjemności, dlatego zwykle piekę z tej okazji jakieś ciasto. Jednym z najbardziej lubianych przez moją rodzinę jest to składające się z chrupiącego ciasta, galaretki z owocami i puszystej pianki. Trudno się dziwić, wszak ta kompozycja nie tylko apetycznie wygląda, ale też zachwyca różnorodną strukturą i wspaniale smakuje.
Jak przygotować spód do ciasta bez pieczenia?
Spód do ciasta bez pieczenia robię z ciasteczek. Gdy nie mam czasu, wykładam nimi po prostu dno formy. Jednak wolę zrobić z nich spód, wyglądający jak kruche ciasto. Biorę wtedy herbatniki lub krakersy, blenduję je na proszek i mieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepiam dno formy, całość ubijam łyżką i wstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na spód można wykładać następną warstwę ciasta.
Jak zrobić warstwowe ciasto z owocami i pianką?
Pierwszą warstwą mojego weekendowego ciasta jest kruchy spód. Wykładam na niego owoce wymieszane z galaretką. Owoce są różne, w zależności od tego, co akurat jest dostępne i mam pod ręką. Teraz chętnie wybieram brzoskwinie lub nektarynki i mieszam je z galaretką. Jednak nie brzoskwiniową, a pomarańczową, bo jest kwaskowa i ma bardziej wyrazisty smak. Gdy druga warstwa zastygnie, przykrywam ją bitą śmietaną z dodatkiem żelatyny. Po porządnym schłodzeniu ciasto jest gotowe do podania.
Przepis: Ciasto z galaretką i pianką
Ciasto bez pieczenia na kruchym spodzie z galaretką i owocami przykryte bitą śmietaną
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
Spód:
- 150 g herbatników
- 80 g masła
Warstwa owocowa:
- 4-5 dojrzałych, jędrnych brzoskwiń
- 2 galaretki pomarańczowe
- 700 ml gorącej wody
Pianka śmietankowa:
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduCiasteczka zblenduj na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Masę przełóż do tortownicy, dociśnij łyżką, wstaw na 30 minut do lodówki.
- Przygotowanie galaretkiGalaretki rozpuść w gorącej wodzie, przestudź. Brzoskwinie umyj, natnij ich skórkę na krzyż, owoce zanurz we wrzątku. Po schłodzeniu w zimnej wodzie zdejmij z nich skórkę. Każdy owoc przekrój na cztery części, usuń pestkę, miąższ pokrój na kawałki. Owoce wymieszaj z tężejącą galaretką, wylej na kruchy spód, zastudź w lodówce.
- Przygotowanie piankiŻelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i waniliowym. Pod koniec ubijania wlej cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę, miksując na wolnych obrotach. Masę wyłóż na warstwę galaretki z owocami, wyrównaj. Ciasto schłodź w lodówce.
Inna wersja ciasta z owocami i pianką
Ciasto bez pieczenia z owocami i pianką możecie też przygotować nieco inaczej. Pokruszone herbatniki możecie wymieszać nie z roztopionym masłem, a z płynną czekoladą. W ten sposób powstanie dość słodki, czekoladowy spód. Brzoskwinie możecie wymienić na maliny czy winogrona bezpestkowe. Smak galaretki dopasujcie do owoców. Bitą śmietankę z kolei warto wymieszać z serkiem mascarpone, dzięki czemu masa będzie bardziej kremowa.