Bez maszynki i bez długiego czekania. Te lody czekoladowe są gotowe w kilka minut
Zawsze warto mieć w lodówce zamrożone banany. Powtarzam to każdemu. Po co? Można z nich zrobić ekspresowe lody bez maszynki, gotowe do jedzenia od razu, pyszne, słodkie i bardzo kremowe. Jedna z moich ulubionych wersji to lody czekoladowe.
Jak zrobić czekoladowe lody z bananów?
Domowe lody czekoladowe zrobisz z mrożonych bananów i dowolnego, gotowego kremu czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego (typu nutella). Cały sekret polega na tym, aby zmiksować zmrożone banany.
Jak mrozić banany na lody? Obierz je ze skórki i pokrój w plasterki. Chodzi o to, aby po zmrożeniu kawałki nie były zbyt duże: wtedy poradzi sobie z nimi większość blenderów. Ja mrożę plastry bananów na tackach, a kiedy się zmrożą, pakuję do torebek na mrożonki. Dzięki temu nie sklejają się, a ja mogę wziąć dokładnie tyle, ile w danym momencie potrzebuję. Rada: mrożenie bananów to dobry sposób na uratowanie przejrzałych już lekko bananów. Takie banany można często dostać za grosze wśród przecenionych produktów.
Lody czekoladowe z tego przepisu serwuje się natychmiast po zmiksowaniu. Można je dodatkowo polać roztopioną czekoladą, sosem czekoladowym albo ozdobić miętą czy świeżymi, sezonowymi owocami.
Przepis: Lody czekoladowe bez maszynki
Proste i szybkie domowy lody.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 263 w każdej porcji
Składniki
- 2 mrożone banany w kawałkach
- 4 łyżki kremu czekoladowego
Sposób przygotowania
- Robienie lodówBanany zmiksuj z kremem na gładką masę. Nakładaj do pucharków i serwuj od razu.
Inne pomysły na lody z bananów
Lody czekoladowe to tylko jedna z opcji na to, jak zamienić mrożone banany w ekspresowe lody. Do bananów możesz dodać także inne składniki. To np.: masło orzechowe, jagody (mogą też być zmrożone), borówki, wiśnie, sok i skórka z cytryny lub limonki, mleko kokosowe, syropy smakowe (np. malinowy), kawę rozpuszczalną.