Koleżanka zdradziła mi, jak doprawia rosół. Teraz ta klasyczna zupa idealnie wpisuje się w letni klimat

Dodano:
Rosół Źródło: Shutterstock / Viktoria Hodos
Rosół bardziej kojarzy się z zimą, niż z latem, ale nie ten mojej koleżanki. Prostymi przyprawami odmienia bowiem charakter tradycyjnej zupy, dzięki czemu staje się lekka i orzeźwiająca. Naprawdę warto spróbować!

Nie ma w Polsce popularniejszej zupy niż rosół. Trudno się temu dziwić, wszak robi się go dość prosto, a jest pełen smaku i aromatu. Choć większości osób rosół kojarzy się z potrawą na chłodne dni, to zaręczam, że odpowiednio doprawiony świetnie będzie smakował również latem. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Jak ugotować aromatyczny rosół?

Najsmaczniejszy rosół to ten esencjonalny i pełen aromatu. By taki wyszedł, nie można szczędzić składników, ani zbyt szybko ich gotować. Co istotne, mięso (najlepiej różnych gatunków), należy gotować od zimnej wody. Dzięki temu do wywaru przejdzie dużo związków smakowych i zapachowych, co zaowocuje pełnym smakiem potrawy. By umożliwić przedostawanie się składników do wody, rosół najlepiej solić pod koniec gotowania. Wtedy też z pewnością nie przesolimy zupy.

Jak ugotować orzeźwiający rosół?

Podstawą smacznego rosołu jest mięso różnych gatunków, najlepiej takie, które zawiera trochę tłuszczu. Trudno bowiem ukryć, że to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i wtedy rosół smakuje najlepiej. Oczywiście w ciepłe dni możemy sięgnąć po nieco chudsze kawałki mięsa na rosół.

By potrawa jednak nie straciła na smaku, warto ją odpowiednio doprawić. Zawsze trafione przyprawy to sól i pieprz, ale można też sięgnąć po nieco inne. Moja koleżanka, gotując rosół, dodaje do niego bowiem mały listek laurowy. Gotową zupę doprawia zaś odrobiną soku z cytryny. Dzięki temu nawet chudszy rosół wychodzi pełen smaku, jest lekki i orzeźwiający.

Przepis: Orzeźwiający rosół

Lekki, orzeźwiający rosół idealny na lato

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 1 skrzydło indycze
  • 1 ćwiartka kurczaka
  • ok. 500 g wołowiny, np. szpondra, pręgi
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 listek laurowy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMięso opłucz, umieść w garnku, zalej sporą ilością zimnej wody. Na niedużym ogniu doprowadź zupę do wrzenia. Zmniejsz ogień, usuń szumowiny, gotuj wywar ok. 1,5 godziny. Dodaj opieczoną cebulę, obrane warzywa, listek laurowy, połowę natki i trochę soli oraz pieprzu. Całość gotuj jeszcze około godziny.
  2. Doprawianie i podawanieZ rosołu wyjmij łyżką cedzakową mięso i warzywa. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny. Podawaj np. z krajanką, posypany posiekaną natką pietruszki.

Jak podać rosół?

Chyba najwięcej zwolenników ma w Polsce rosół podany z makaronem krajanką. Jednak to niejedyna opcja jego podania. Można go też zaserwować z kluskami lanymi albo z kostką z kaszy manny. Do zupy warto też włożyć pokrojoną marchewkę, a także kawałki gotowanego mięsa. Smaku całości doda posypka ze świeżej, posiekanej natki pietruszki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...