Sernik bez pieczenia zrobisz z serków homogenizowanych. Prosto i pysznie!

Dodano:
Sernik na zimno z owocami Źródło: Shutterstock / Moomusician
Sernik z serków homogenizowanych to smak dzieciństwa i czasów, kiedy nie było żadnych twarożków w wiaderkach. Brało się waniliowe serki, mieszało z galaretką i pyszny deser gotowy!

Sernik na zimno w tej wersji to deser prosty do zrobienia, a niezwykle smaczny i efektowny. To sernik z serków homogenizowanych z ciasteczkowo-maślanym spodem i galaretką z owocami na wierzchu. Można go zrobić w formie do ciasta, a można uszykować jako deser w pucharkach.

Jak zrobić sernik bez pieczenia?

Sernik na zimno to deser, który nie wymaga piekarnika. Spód to ciasteczka wymieszane z masłem: do masy można użyć herbatników, ciasteczek owsianych lub korzennych. Jeśli nie chcesz robić takiej masy, to od razu rada: można wyłożyć na spód blaszki całe herbatniki lub biszkopty i na nie wylać masę serową.

Sernik bez pieczenia to prosta masa z serków waniliowych. Jest dość słodka, bo same serki są słodzone i galaretki też mają cukier. Jeśli lubisz mniej słodkie desery, połowę serków zamień na naturalne bez cukru. Do deseru proponujemy wykorzystać galaretki krystaliczne, ale mogą to być również galaretki kolorowe – zmienią one jednak kolor deseru.

Nasza wersja to pyszny sernik bez pieczenia z soczystymi, chrupiącymi winogronami. Wybierz do tego ciasta owoce bezpestkowe. Można układać całe kulki winogronowe na warstwie z serków, ale przekrojenie ich na pół da bardzo ciekawy efekt. Takie ciasto śmiało możesz podać na specjalne okazje.

Przepis: Sernik na zimno z owocami

Ciasto z serków homogenizowanych.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
364 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 300 ml wrzątku

na spód:

  • 200 g ciasteczek
  • 60 g roztopionego masła

na wierzch:

  • 300 g zielonych winogron
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 400 ml wrzątku

Sposób przygotowania

  1. Robienie spoduCiasta pokrusz na piasek (można zmiksować) i wymieszaj z masłem. Wyklej masą formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do lodówki.
  2. Robienie masy z serkówGalaretki dobrze rozpuść w wodzie (żelatyna musi się całkowicie rozpuścić). Przestudź i dodaj do serków. Dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki, żeby masa zaczęła lekko gęstnieć. Wówczas wylej ją na spód z ciasteczek i wstaw do lodówki.
  3. Robienie warstwy z owocamiWinogrona pokrój na połówki i ułóż na masie z serków. Galaretkę rozpuść w wodzie i dobrze ostudź. Wylej odrobinę na owoce i wstaw do lodówki (aby owoce skleiły się z masą serową). Kiedy reszta galaretki zacznie lekko tężeć, wyłóż ją na owoce i zostaw ciasto do całkowitego stężenia.

Inne pomysły na sernik bez pieczenia

Z przepisem na sernik z serków homogenizowanych śmiało możesz eksperymentować. Przede wszystkim można dodać do niego galaretki o różnych smakach, ale też zrobić warstwę owocową z różnych owoców. Winogrona to tylko jedna z możliwości. Świetnie pasują tu borówki, maliny, brzoskwinie czy jeżyny. Można też zrobić kolorowy miks różnych sezonowych owoców. Zawsze warto zastosować trik z wylaniem najpierw odrobiny galaretki, aby owoce przykleiły się do części sernikowej, a dopiero potem wylać resztę galaretki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...