To lekkie ciasto z mascarpone znika w kilka minut. Zobacz przepis, który podbija każde spotkanie

Dodano:
Ciasto szpinakowe z mascarpone i truskawkami Źródło: Shutterstock / Julia-Bogdanova
Szukasz przepisu na pyszne ciasto, którym zaskoczysz rodzinę i gości? Ciasto szpinakowe z prostymi dodatkami to strzał w dziesiątkę! Zapraszam po przepis na weekendowy deser.

Połączenie lekkiego ciasta biszkoptowego ze szpinakiem, kremu na bazie mascarpone i śmietanki oraz soczystych truskawek smakuje i wygląda obłędnie. Proste w przygotowaniu ciasto sprawdza się jako codzienny deser do kawy i herbaty, a także z powodzeniem zastąpi tort na specjalne okazje.

Jak zrobić ciasto szpinakowe z mascarpone i truskawkami?

Ciasto szpinakowe z lekkim kremem i soczystymi truskawkami przygotowuję w trzech krokach. Najpierw robię ciasto (zielony biszkopt możesz upiec dzień wcześniej). Szpinak pozbawiam twardych ogonków, myję i starannie osuszam papierowym ręcznikiem. Po zmiksowaniu liści szpinaku z olejem powstaje jednolita masa, którą wystarczy połączyć z jajkami oraz cukrem, a następnie wymieszać z suchymi składnikami ciasta, przelać do formy i upiec. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli chcesz użyć szpinaku mrożonego, to musisz najpierw rozmrozić liście, a następnie odsączyć z wody, żeby ciasto nie było bardzo wodniste.

Wskazówka: poniższe proporcje składników pozwalają upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 20-22 cm z wysokim rantem, z którego można wykroić 4 grube blaty. Jeżeli nie masz wysokiej tortownicy lub regulowanego rantu cukierniczego, to upiecz biszkopt w tortownicy 24-28 cm i przekrój ciasto na 3 blaty.

Drugi krok to przygotowanie kremu ze śmietanki kremówki 36%, serka mascarpone, cukru pudru i ekstraktu waniliowego (możesz pominąć). Składniki miksuję, aż powstanie gęsty, puszysty krem. Składniki kremu powinny być schłodzone. Możesz też schłodzić naczynie, w którym będziesz ubijać składniki oraz trzepaczki miksera, dzięki czemu krem szybciej zyska odpowiednią konsystencję. Na koniec przekładam ciasto kremem (1/3 masy odkładam do dekoracji boków i wierzchu ciasta). Na wierzchu ciasta układam całe owoce.

Przepis: Ciasto szpinakowe z mascarpone i truskawkami

Ten domowy tort to deser idealny na co dzień różne okazje.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
579 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • 5 małych jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na krem:

  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 350 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek do dekoracji ciasta

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie suchych i mokrych składników ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. W pojemniku blendera kielichowego umieść olej oraz umyte i osuszone liście szpinaku. Blenduj, aż powstanie jednolita papka. Następnie dodaj całe jajka i cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści.
  2. Łączenie mokrych i suchych składnikówDodaj suche składniki do mokrych składników i wmieszaj je szpatułką lub rózgą kuchenną (możesz też połączyć składniki mikserem na niskich obrotach).
  3. PieczenieWlej ciasto do wyłożonej papierem tortownicy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 50 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wystudź na kratce.
  4. Przygotowanie kremuUmieść schłodzoną śmietankę i serek mascarpone w wysokim naczyniu. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier i miksuj, aż powstanie gęsty, puszysty krem. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  5. WykonaniePokrój ciasto szpinakowe na 4 blaty. Odłóż 1/3 kremu do dekoracji, a resztą przełóż ciasto. Za pomocą szpatułki nanieś resztę masy na boki i wierzch ciasta (do dekoracji wierzchu ciasta możesz również użyć rękawa cukierniczego). Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
  6. Dodanie truskawekUdekoruj wierzch ciasta umytymi i osuszonymi truskawkami.

Wskazówka: część truskawek możesz zmiksować lub pokroić w drobną kostkę i dodać do kremu. Jako dodatek do ciasta szpinakowego i kremu z mascarpone dobrze sprawdzają się również inne, miękkie owoce np. maliny, jagody, borówki, porzeczki i poziomki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...