Jest mocno czekoladowy i cudownie kremowy. Sernik na zimno, któremu nie można się oprzeć

Dodano:
Czekoladowy sernik na zimno Źródło: Shutterstock / Olyina V
Ten sernik czekoladowy to rozpusta w czystej postaci i deser, który pokochają wszyscy fani czekolady. Przepis jest prosty.

Sernik czekoladowy na zimno to deser, który uszykujesz w pół godziny. Reszta to już czekanie, aż dobrze się schłodzi i stężeje. To sernik, do którego dodajemy aż trzy tabliczki słodkie, mlecznej czekolady, dużo śmietanki kremówki, ser z wiaderka i ser mascarpone. Do tego pyszny i zdrowy spód z daktyli i orzechów, który też nie wymaga pieczenia.

Jak zrobić sernik czekoladowy na zimno?

Sernik na zimno z czekoladą robi się łatwo, a cały sekret to połączenie gorącej śmietanki z czekoladą. Może to być czekolada w tabliczkach, może to być czekolada w kaletkach, specjalnie przeznaczona do deserów. Jeśli jest to czekolada w tabliczkach, należy ją pokruszyć na mniejsze kawałki, aby dobrze rozpuściła się w gorącej śmietance. Proces rozpuszczania czekolady zalanej gorącą śmietaną może chwilę potrwać: mieszaj całość delikatnie. Potem zmiksuj z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną i dopiero dodaj do sera. Sama czekolada po schłodzeniu deseru również sprawi, że deser nabierze odpowiedniej konsystencji.

Rada: jedną czekoladę mleczną możesz zamienić na gorzką. Możesz też do masy sernikowej dodać odrobinę kakao, jeśli zależy ci, aby deser miał bardziej intensywny kolor.

Przepis na sam spód z daktyli i orzechów warto sobie zapisać: to uniwersalny spód, który można potem wykorzystać do innych serników czy piankowych deserów na zimno. Do przygotowania tego spodu potrzebny jest dobry blender lub mikser.

Przepis: Czekoladowy sernik na zimno

Pomysł na pyszny deser z czekoladą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
850 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g sera z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 100 ml wrzącej wody

na spód:

  • 200 g suszonych daktyli
  • 150 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka kakao

dodatkowo:

  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduDaktyle zalej gorącą wodą i namaczaj ok. 20-25 minut. Po tym czasie odsącz z wody i zmiksuj z orzechami i kakao na lepką, gęstą masę. Masę wyłóż na dno tortownicy i uformuj spód. Włóż do lodówki.
  2. Robienie masy serowejPokrusz lub posiekaj czekoladę. Podgrzej śmietankę i niemal wrzącą zalej czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. Żelatynę zalej wrzątkiem i dokładnie rozpuść. Dodaj do śmietanki i zmiksuj razem. Zimne serki zmiksuj i powoli dodawaj śmietankę z czekoladą i żelatyną. Gotową masę, wylej na spód z orzechów i daktyli i wstaw do lodówki.
  3. DekorowanieKiedy masa serowa stężeje, udekoruj deser wiórkami czekolady.

Jak udekorować sernik na zimno?

Naturalnym wyborem wydaje się tu czekolada i taką wersję podajemy w przepisie, ale można nawet z samą czekoladową dekoracją poeksperymentować i wykorzystać np. polewę z czekolady czy czekoladowe ciasteczka lub praliny jako dekorację. Idealnie z deserem będą się też komponowały orzechy włoskie (które są także częścią spodu). Najprostszą, ale smaczną i elegancką wersją jest oprószenie ciasta gorzkim kakao (najlepiej to zrobić przed podaniem). Jeśli z kolei lubisz przełamać smaki, udekoruj ciasto świeżymi owocami, np. malinami lub borówkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...