Nie wiem, co bardziej kusi – beza czy soczyste porzeczki. Ten pleśniak znika, zanim ostygnie
Połączenie waniliowego i kakaowego ciasta, aromatycznych porzeczek oraz puszystej bezy to idealny pomysł na przepyszny, domowy wypiek. Ciasto pleśniak od dawna cieszy się ogromną popularnością i wyśmienicie smakuje nie tylko ze świeżymi owocami, ale także dżemem, marmoladą czy konfiturą.
Jak zrobić ciasto pleśniak z czarną porzeczką?
Pleśniak z czarną porzeczką to proste w przygotowaniu ciasto, które zawsze się udaje. Wystarczy szybko wyrobić kruche ciasto i wstawić do zamrażalnika. W międzyczasie można przygotować owoce, a tuż przed pieczeniem, ubić z białek pianę na bezę. Bezę ubijam, gdy ciasto i owoce są już w formie. Są dwie szkoły przygotowywania pleśniaka – można najpierw podpiec jasny spód, wyłożyć owoce i dodać kolejne ciasto lub zrezygnować z podpiekania. Ja nie podpiekam spodu pleśniaka z porzeczkami.
Podczas ubijania piany, w białkach nie powinno być nawet odrobinki żółtka. Naczynie musi być czyste i suche. Dobrze ubita piana na bezę jest śnieżnobiała, gęsta oraz błyszcząca. Na warstwę piany z białek ścieram nieco ciemnego ciasta. Warstwa ciasta nie powinna być bardzo gruba, żeby piana ładnie wyrosła.
Co ważne – gotowy pleśniak powinien pozostać w wyłączonym i zamkniętym piekarniku przez około godzinę. Można również pozostawić ciasto w piekarniku, aż całkiem ostygnie, ale wówczas polecam po 60 minutach uchylić drzwiczki.
Przepis: Pleśniak z czarną porzeczką
Pyszne sezonowe ciasto idealne nie tylko do kawy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 302 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 6 dużych żółtek
- 250 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Na bezę:
- 6 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru)
Dodatkowo:
- 500 g czarnej porzeczki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do dekoracj
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników ciastaMąkę pszenną przesiej do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki. Żółtka oddziel od białek. Porzeczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odłóż około 50 g owoców z łodyżkami do dekoracji ciasta, a resztę obierz i obtocz w mące ziemniaczanej.
- Wyrabianie i chłodzenie ciastaDodaj do suchych składników pokrojone masło, żółtka i ekstrakt waniliowy. Szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wyrabiaj, aż ciasto będzie miało ciemny kolor. Owiń jasne i ciemne ciasto folią spożywczą i wstaw na 1 godzinę do zamrażalnika.
- Robienie bezyBiałka przełóż do dużej miski (szklanej lub metalowej). Ubijaj na średnich obrotach do momentu, aż powstanie lekka piana. Zacznij stopniowo dodawać drobny cukier (1-2 łyżki) i zwiększ obroty miksera. Po dodaniu każdej porcji cukru miksuj na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści. Do śnieżnobiałej i błyszczącej piany z białek dodaj proszek budyniowy i miksuj na niskich obrotach lub mieszaj rózgą kuchenną, aż składniki się połączą. Wskazówka: smak bezy możesz zmienić, dodając zamiast budyniu śmietankowego kisiel owocowy. Smakowe dodatki możesz zastąpić mąką ziemniaczaną (2 łyżki).
- WykonanieDużą formę do pieczenia (wymiary 24 x 34 cm) wyłóż papierem. Zetrzyj jasne ciasto na tarce o dużych oczkach i wyłóż nim dno blaszki. Następnie dodaj obtoczone w mące ziemniaczanej porzeczki i zetrzyj 2/3 ciemnego ciasta, równomiernie rozprowadzając je na owocach. Dodaj ubite białka i zetrzyj na nie resztę ciemnego ciasta.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciasto około 50 minut. Gotowe ciasto pozostaw w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na około 60 minut, a następnie wyjmij i wystudź.
Wystudzone ciasto oprószam cukrem pudrem i dekoruję porzeczkami.
Inne wersje owocowego nadzienia do pleśniaka
Pleśniak najlepiej smakuje z dodatkiem niezbyt słodkich owoców oraz wyrazistych w smaku dżemów, marmolad i powideł. Często piekę to ciasto z dodatkiem np.:
- agrestu,
- czerwonej porzeczki,
- malin,
- jeżyn,
- śliwek węgierek,
- wiśni,
- ciemnych winogron,
- mieszanki owoców leśnych,
- jabłek i cynamonu,
- gruszek,
- borówek lub leśnych jagód.
Rewelacyjnie smakuje też pleśniak z dodatkiem domowej konfitury z płatków róży, moreli i pigwy, żurawiny oraz pomarańczy z imbirem.