To pyszne ciasto z kremem zrobisz w niecałą godzinę. Torcik w stylu naked cake zachwyca lekkością

Dodano:
Biszkopt z kremem i owocami Źródło: Shutterstock / zefirchik06
Ten biszkopt z kremem i owocami zawsze wychodzi. Przepis jest prosty, a efekt to pyszny i modny torcik w stylu naked cake.

Jeśli podążasz za trendami kulinarnymi, to z pewnością nie jeden raz słyszałeś o tortach naked cake. Nasza propozycja to prosty biszkopt z kremem i owocami: ciasto doskonałe zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Nie trzeba wielkich umiejętności, aby je zrobić.

Co to jest tort w stylu naked cake?

Ciasto w stylu naked cake (w dosłownym tłumaczeniu z angielskiego to: nagie ciasto) to tort, który wyróżnia się swoją naturalną, „nagą” formą – jego boki pozostają częściowo lub całkowicie niepokryte kremem. Dzięki temu widać warstwy biszkoptu i nadzienia, co nadaje mu rustykalny, lekko niedbały, ale jednocześnie elegancki wygląd. Naked cake często ozdabiane są świeżymi owocami, kwiatami lub ziołami, co podkreśla ich lekkość i naturalny charakter. Ten styl idealnie sprawdza się zarówno jako ciasto na co dzień, jak i na specjalne okazje, np. urodziny, plenerowe przyjęcia czy rodzinne spotkania.

Jak zrobić biszkopt z kremem i owocami?

Nasz przepis to prosty biszkopt, w którym ubija się całe jaja na puszysty kogel-mogel. Biszkopt po upieczeniu wystarczy wystudzić i podzielić na blaty. Proponujemy, aby nasączyć go lemoniadą, ale możesz to zrobić również innym płynem: np. mocną herbatą, herbatą z rumem (jeśli to deser tylko dla dorosłych) czy sokiem malinowym lub kawą.

Krem do przełożenia tortu to najprostszy krem ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wystarczy przełożyć nim blaty ciasta, a wierzch udekorować ulubionymi, świeżymi owocami. Propozycja ze zdjęcia to maliny, jeżyny i brzoskwinie, ale mogą to być także inne owoce, np. porzeczki, borówki, truskawki, morele czy wiśnie.

Przepis: Biszkopt z kremem i owocami

Prosty torcik w stylu naked cake.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
346 w każdej porcji

Składniki

na biszkopt:

  • 4 jajka L
  • 230 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej

do nasączenia:

  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru

na krem:

  • 250 g śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

do dekoracji:

  • 200 g świeżych owoców

Sposób przygotowania

  1. Robienie biszkoptuCałe jajka zmiksuj na puszysty kogel-mogel. Dodaj cukier puder, wymieszaj na niższych obrotach. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj w masę z jajek i cukru. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz ok. 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. Gotowy biszkopt wystudź.
  2. Robienie kremuSkładniki na krem muszą być dobrze schłodzone. Ubij na sztywny krem śmietankę, mascarpone i cukier puder.
  3. Składanie ciastaBiszkopt przekrój na 2 lu 3 blaty. Każdy nasącz wodą z cytryną i cukrem, a następnie przełóż kremem. Krem wyłóż też na wierzch i udekoruj świeżymi owocami.

Ciasto trzymaj w lodówce. Podawaj do kawy, herbaty lub zimnych napojów, np. lemoniady czy mrożonej herbaty.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...