To pyszne ciasto z kremem zrobisz w niecałą godzinę. Torcik w stylu naked cake zachwyca lekkością
Jeśli podążasz za trendami kulinarnymi, to z pewnością nie jeden raz słyszałeś o tortach naked cake. Nasza propozycja to prosty biszkopt z kremem i owocami: ciasto doskonałe zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Nie trzeba wielkich umiejętności, aby je zrobić.
Co to jest tort w stylu naked cake?
Ciasto w stylu naked cake (w dosłownym tłumaczeniu z angielskiego to: nagie ciasto) to tort, który wyróżnia się swoją naturalną, „nagą” formą – jego boki pozostają częściowo lub całkowicie niepokryte kremem. Dzięki temu widać warstwy biszkoptu i nadzienia, co nadaje mu rustykalny, lekko niedbały, ale jednocześnie elegancki wygląd. Naked cake często ozdabiane są świeżymi owocami, kwiatami lub ziołami, co podkreśla ich lekkość i naturalny charakter. Ten styl idealnie sprawdza się zarówno jako ciasto na co dzień, jak i na specjalne okazje, np. urodziny, plenerowe przyjęcia czy rodzinne spotkania.
Jak zrobić biszkopt z kremem i owocami?
Nasz przepis to prosty biszkopt, w którym ubija się całe jaja na puszysty kogel-mogel. Biszkopt po upieczeniu wystarczy wystudzić i podzielić na blaty. Proponujemy, aby nasączyć go lemoniadą, ale możesz to zrobić również innym płynem: np. mocną herbatą, herbatą z rumem (jeśli to deser tylko dla dorosłych) czy sokiem malinowym lub kawą.
Krem do przełożenia tortu to najprostszy krem ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wystarczy przełożyć nim blaty ciasta, a wierzch udekorować ulubionymi, świeżymi owocami. Propozycja ze zdjęcia to maliny, jeżyny i brzoskwinie, ale mogą to być także inne owoce, np. porzeczki, borówki, truskawki, morele czy wiśnie.
Przepis: Biszkopt z kremem i owocami
Prosty torcik w stylu naked cake.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 346 w każdej porcji
Składniki
na biszkopt:
- 4 jajka L
- 230 g cukru pudru
- 230 g mąki pszennej
do nasączenia:
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru
na krem:
- 250 g śmietanki 36%
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
do dekoracji:
- 200 g świeżych owoców
Sposób przygotowania
- Robienie biszkoptuCałe jajka zmiksuj na puszysty kogel-mogel. Dodaj cukier puder, wymieszaj na niższych obrotach. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj w masę z jajek i cukru. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz ok. 40 minut w 170 stopniach Celsjusza. Gotowy biszkopt wystudź.
- Robienie kremuSkładniki na krem muszą być dobrze schłodzone. Ubij na sztywny krem śmietankę, mascarpone i cukier puder.
- Składanie ciastaBiszkopt przekrój na 2 lu 3 blaty. Każdy nasącz wodą z cytryną i cukrem, a następnie przełóż kremem. Krem wyłóż też na wierzch i udekoruj świeżymi owocami.
Ciasto trzymaj w lodówce. Podawaj do kawy, herbaty lub zimnych napojów, np. lemoniady czy mrożonej herbaty.