Łatwy do zrobienia malinowy sernik na zimno. Środkowa warstwa to pyszna niespodzianka
Sernik malinowy jest łatwy do zrobienia i nie potrzeba tu skomplikowanych składników. To sernik z sera z wiaderka na ciasteczkowym spodzie i przepyszną, malinową warstwą w środku.
Jak zrobić malinowy sernik na zimno?
Przy robieniu ciasta warto zaplanować pracę tak, aby poszczególne warstwy zdążyły zastygnąć. Przy ciasteczkowym spodzie i malinowej warstwie można przyspieszyć nieco ten proces, wkładając je do lodówki. Sernik można też wyłożyć na biszkopty, czy całe herbatniki. Można też zrobić sernik bez spodu, ale w takiej wersji masę malinową najlepiej wylać na wierzch.
Masa sernikowa to proste połączenie sera z wiaderka z galaretką malinową. Warto spróbować masy przed wylaniem jej do foremki: jeśli lubisz bardzo słodkie ciasto, dodaj odrobinę cukru do masy.
Masę serową można zrobić również z serka homogenizowanego. Może to być serek naturalny, a w wersji bardziej słodkiej, serek waniliowy. Jeśli lubisz ciasta w stylu fit, zrób masę sernikową na bazie gęstego skyru.
Przepis: Sernik malinowy
Pyszny deser na zimno
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 469 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 galaretki malinowe
- 1 szklanka wrzątku
na masę malinową:
- 250 g malin
- 1 galaretka malinowa
- 1 szklanka wrzątku
na ciasteczkowy spód:
- 160 g herbatników
- 100 g miękkiego masła
dodatkowo:
- świeże owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie spoduHerbatniki rozkrusz, zmiksuj z miękkim masłem i ugnieć masę na spodzie tortownicy. Włóż do lodówki, aby się schłodziła.
- Robienie warstwy malinowejMaliny rozgnieć widelcem. Galaretkę rozpuść we wrzątku i ostudź. Wymieszaj z malinami. Kiedy masa zacznie delikatnie tężeć, wylej ją na spód i wstaw do lodówki.
- Robienie masy serowejGalaretki rozpuść we wrzątku, przestudź i dodaj do nich dwie łyżki sera, wymieszaj i zmiksuj z całością sera. Wylej masę serową na ciasto, wygładź i odstaw do stężenia. Udekoruj świeżymi owocami.
Jak podawać malinowy sernik na zimno?
Ciasto musi być dobrze schłodzone, a warstwy malinowa i serowa dobrze zastygnięte. Sernik na zimno to doskonały deser do kawy czy herbaty, ale też można serwować go z zimnymi, letnimi napojami: lemoniadą, zimnymi napojami z kawą czy mrożoną herbatą.
Ciasto można udekorować nie tylko świeżymi owocami, ale też listkami mięty lub melisy, wiórkami czekolady albo wiórkami kokosowymi. Na talerzu można też sernik polać polewą owocową lub czekoladową (np. z białej czekolady) i udekorować deser bitą śmietaną.